2008 metų rugpjūčio 8 dieną, Tbilisiui pradėjus plataus masto karinę operaciją prieš Pietų Osetijos separatistus, kurie apšaudė kartvelų kaimus regione, Rusija pasiuntė į Sakartvelą tūkstančius karių.

„Mes jau seniai žinome, kad Rusija buvo agresorė, mes tai žinome ir visas pasaulis tai žino“, – sakė žurnalistams I. Garibašvilis.

I. Garibašvilio vyriausybę opozicija kaltino prorusiškomis pažiūromis.

Rusija 2008 metais sutriuškino nedidelę Sakartvelo kariuomenę ir per penkias dienas užėmė didelius teritorijos plotus, kol tuometinis Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy ėmėsi tarpininkauti sudarant paliaubas.

Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, kuris 2008 metais davė leidimą kariniams veiksmams, gynė Maskvos veiksmus paskelbtame pareiškime.

„Mūsų ginkluotosios pajėgos per penkias dienas greitai ir griežtai nubaudė arogantiškus nacionalistus“, – pareiškė jis socialinėje žiniasklaidoje.

Jis taip pat kritikavo Vakarus už paramą tuometiniam Sakartvelo prezidentui Michailui Saakašviliui, brėždamas paraleles su Vakarų parama Kyjivui per Rusijos vykdomą invaziją į Ukrainą.

„Kaip ir 2008 metų rugpjūtį, mūsų priešai bus sutriuškinti, o Rusija pasieks taiką savo sąlygomis“, – sakė jis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pareiškė, kad Kyjivas solidarizuojasi su Tbilisiu ir kad Rusija „daugiausiai sumokės“ už savo agresiją.

„Ukrainiečiai solidarizuojasi su Sakartvelo žmonėmis, ir aš dėkoju visiems Sakartvelo piliečiams, kurie gina laisvę kartu su mumis“, – sakė jis.

Per 2008 metų karą žuvo šimtai abiejų pusių karių ir civilių. Jungtinės Tautos teigė, kad apie 120 tūkst. žmonių buvo priversti palikti savo namus, nors daugelis jų vėliau sugrįžo.