Žymus JAV Kongreso respublikonų įstatymų leidėjas, Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto pirmininkas Michaelas Turneris paragino prezidentą Joe Bideną išslaptinti neapibrėžtą informaciją, kad politiniai lyderiai ir JAV sąjungininkai galėtų atvirai aptarti šią grėsmę.

Neįvardyti šaltiniai JAV žiniasklaidai teigė, kad informacija yra susijusi su Rusijos branduoliniais pajėgumais, kurie gali būti nukreipti prieš kosminius palydovus ir taip kelti grėsmę nacionaliniam ir tarptautiniam saugumui.

Laikraštis „The New York Times“ rašė, kad JAV apie Maskvos planus informavo sąjungininkus Europoje. Šaltiniai laikraščiui teigė, kad tokie nauji Rusijos pajėgumai vis dar kuriami ir dar nėra dislokuoti.

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas paprašė suteikti aiškumo po miglotų viešų JAV pranešimų, kad Rusija galbūt padarė pažangą kurdama orbita skriejančius prieš palydovus nukreiptus branduolinius ginklus.

„Kiek žinau, šie pranešimai yra labai, labai nauji, bent jau man“, – sakė B. Pistoriusas ketvirtadienį dalyvaudamas NATO gynybos ministrų susitikime Briuselyje. Jis pridūrė, kad pranešimai bus aptarti su partneriais.

B. Pistoriusas perspėjo nedaryti skubotų išvadų ir nemanyti, kad jis turi kokių nors atsakymų: „Turime tai apsvarstyti. Turime išsiaiškinti techninius klausimus ir tada pažiūrėti, kokios gali būti pasekmės.“

Kremlius ketvirtadienį neigė JAV žiniasklaidos pranešimus apie tariamus Rusijos branduolinius planus kosmose, pavadindamas juos Baltųjų rūmų „triuku“. „Akivaizdu, kad Baltieji rūmai visais įmanomais triukais ir gudrybėmis mėgina įtikinti Kongresą balsuoti dėl pinigų skyrimo (Ukrainai)“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį cituoja agentūra „Interfax“.

D. Peskovo paminėti pinigai yra karinė parama Rusijos užpultai šaliai.

Po kelis mėnesius trukusio ginčo tarp demokratų ir respublikonų JAV Senatas prieš kelias dienas pritarė lėšų skyrimui. Tačiau dabar paramos paketui dar turi pritarti Atstovų Rūmai, kur nežymią daugumą turi respublikonai, kurie priešinsi tolesnei pagalbai Kyjivui.

ABC bei „Fox News“, trečiadienio vakarą taip pat pranešė apie naujas Rusijos branduolines ambicijas kosmose. Jos minėjo naują informaciją apie rusų branduolinius pajėgumus, kurie gali būti nukreipti prieš palydovus kosmose ir taip kelti grėsmę nacionaliniam ir tarptautiniam saugumui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją