Jo teigimu, ši grėsmė „stebuklingai apgobia Rusijos sienų perimetrą“, rašo zn.ua.

„Nematau grėsmių iš Kinijos pusės. Išvis nematau jokių grėsmių iš Rytų, išskyrus vieną – priešraketinę gynybą, kuri yra globalinė JAV sistema, kuriama tiek JAV teritorijoje, tiek Europos teatre, tiek ir Šiaurės rytų Azijos teatre, stebuklingai gobianti Rusijos sienų perimetrą“, – interviu trims Rusijos radijo stotims sakė S. Lavrovas, praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“.

S. Lavrovas trečiadienį teigė, kad JAV prezidentas Barackas Obama suteikė daug vilčių ir buvo apdovanotas Nobelio taikos premija, tačiau po to vyko keli nelogiški karai.

„B. Obama suteikė daug vilčių, gavo Nobelio taikos premiją, tačiau po to kilo daug karų, kurie buvo visiškai nelogiški ir neatitiko stabilumo interesų tam tikruose regionuose“, – per interviu Rusijos radijo stotims sakė S. Lavrovas.

Kaip pavydžius ministras įvardijo karus Afganistane, Irake ir Libijoje.

S. Lavrovas tikino, kad šiuo metu Rusija santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis turėtų laikytis prezidento Ronaldo Reagano pasiūlyto principo „pasitikėk, bet tikrink“. Tiesa, ministras pridūrė, kad šiomis dienomis Maskva visų pirma turėtų tikrinti ir tik tada pasitikėti.

„Islamo valstybė“ – didžiausias Rusijos priešas

S. Lavrovas pareiškė, kad nepaisant įtemptų santykių su Vašingtonu, kurie smarkiai pašlijo dėl konflikto Ukrainoje, didžiausias Maskvos priešas yra džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

„Manau, kad IS šiuo metu yra didžiausias mūsų priešas“, – sakė S.Lavrovas, atsakydamas į klausimą, ar laiko Kiniją, IS ar NATO didžiausia grėsme Rusijai.

Rusijos diplomatijos vadovas pabrėžė, kad „šimtai Rusijos piliečių, šimtai europiečių ir amerikiečių kaunasi IS gretose“.

„Jie jau grįžta į namus. Jie atvyksta čia pailsėti po kovų ir gali imtis namuose tamsių darbelių“, – sakė jis.

„Kalbant apie Jungtines Valstijas, tai yra valstybiniai klausimai, pasaulio tvarkos klausimai, kurie turi būti sprendžiami derybomis“, – nurodė S.Lavrovas.