Projekto, vykdomo šalies sostinėje Pchenjane, vadovai patiria tokį didelį spaudimą laiku baigti darbus, jog nebesumoja, ką daryti. Pasirodė informacijos, kad statybininkų darbą jie skatina viešai siūlydami narkotikų.

Metamfetaminas, dar vadinamas ledu arba tiesiog kristalu – labai galingas stimuliuojantis narkotikas. Šį narkotiką vartojančius asmenius akimirksniu apima euforija, atsiranda daugiau energijos, dingsta apetitas. Narkotikų poveikis gali tęstis iki 12 valandų.
Šimtai tūkstančių Šiaurės Korėjos gyventojų pluša išsijuosę, kad tik projektas, kuriame numatytas įspūdingas 70 aukštų dangoraižis ir daugiau nei 60 gyvenamųjų pastatų, būtų baigtas laiku.

Metų pradžioje projektui žalią šviesą uždegė Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas, atvirai nepaklusdamas šaliai dėl branduolinių bandymų pritaikytoms sankcijoms.

„Šiuo metu projekto vadovai nesislapstydami statybininkams duoda narkotikų, kad tik jie greičiau dirbtų. Darbe jie patiria nepakeliamą spaudimą, krūvis nežmoniškas“, – „Radio Free Asia“ teigia šaltinis iš Šiaurės Korėjos.

Žmogaus teisių gynėjai teigia, kad darbo sąlygos statybose prilygsta vergovei ir ragina Jungtines Tautas imtis papildomų veiksmų prieš šalies lyderį Kim Jong Uną.

„Human Rights Watch“ vadovas Azijos regionui Philas Robertsonas sako: „Bus labai sunku patikrinti, ar tai iš tikrųjų vyksta, tačiau, jeigu paaiškės, kad tai tiesa, teks imtis priemonių. Tikroji problema yra vergovę primenantis darbas. Pirminė mūsų reakcija buvo labai paprasta: jeigu jie nori, kad darbas vyktų sparčiau, kodėl jie nesamdo daugiau žmonių ir nemoka jiems algų, o siūlo narkotikus?“.

„Šiaurės Korėjos valdžia suinteresuota užbaigti šį projektą ir taip įrodyti, kad šalis išsivysčiusi. Nepaisant to, priemonės, kuriomis šio tikslo siekiama, įrodo priešingai – tai vergovę primenantis darbas, kurį smerkia visa tarptautinė bendruomenė. Tarsi grįžtume į Antrojo pasaulinio karo laikus, kai žmonės neretai būdavo verčiami dirbti prieš savo valią“, – teigia „Human Rights Watch“ vadovas Azijos regionui.

Šiaurės Korėja metamfetaminą gamina nuo XX amžiaus 8-ojo dešimtmečio. Tai labai svarbus pajamų šaltinis. Iš pradžių jis buvo pardavinėjamas kaip vaistas, tačiau netrukus tapo itin populiariu narkotiku, kuriuo prekiaujama ne tik šalies viduje, bet ir užsienyje.