Nors formaliai inauguracija vyko gegužės 7 d., būtent kovo 4 d. vakaras – tai faktinė naujojo V. Putino valdymo periodo pradžia.

Politologas Stanislavas Belkovskis interviu „Atvirai Rusijai“ sakė, kad vertinant rezultatus įpusėjus dabartinei V. Putino prezidentinei kadencijai galima konstatuoti, kad baisiausia dar neįvyko.

– Dar vienas V. Putino terminas juda sąlyginiu „ekvatoriumi“ labai niūrių įvykių kontekste: tebesitęsiantis karas Ukrainoje, kuriame akivaizdžiai dalyvauja Rusijos kariuomenė, Boriso Nemcovo nužudymas, bado streiką paskelbusi įkalinta Nadežda Savčenko. Ar galima teigti, kad pildosi blogiausios prognozės, susijusios su V. Putino sugrįžimu į Rusijos prezidento postą?

– Blogiausios mano prognozės dar nepasitvirtino. Niūriausia mano prognozė – tai branduolinis karas. Kol kas ši prognozė dar neišsipildė, bet ji vis dar galima.

Šiuo metu Putinas manosi esąs svariausias šiuolaikinio pasaulio vadovas, o taip pat ir reikšmingiausias asmuo Rusijos istorijoje – anksčiau jis visgi taip nemanė. Tai – logiška didžiulio pataikavimo, jį lydėjusio visą pirmąją dabartinio prezidentinio periodo pusę ir bendrai visą penkiolikos buvimo valdžioje metų periodą, pasekmė.

Maža to, jam pataikavo ne tik jo draugai ir gerbėjai, tačiau faktiškai taip pat ir jo priešai, kurie kritikavo V. Putiną, tačiau tai darė taip, kad nuo to V. Putino suvokimas apie savo didybę tik dar labiau stiprėjo. Aš daug metų mėginau atkreipti dėmesį būtent į šią nesveiką tendenciją, tačiau V. Putino oponentai ir toliau žėrė jam pagyras per negatyvą.

– Dėl to V.Putinas tapo karo prezidentu?

– Taip, man atrodo, kad V. Putinas visiškai neteko vilties, kad Rusijoje gali įsivyrauti europietiško tipo taikus gyvenimas, o juk 2000-aisiais ateidamas į valdžią jis dėjo viltis būtent į tai – laipsnišką Rusijos prisijungimą prie Europos Sąjungos ir NATO.

Kadangi nebėra vilties, kad Rusijoje gali įsivyrauti taikus gyvenimas, reiškia, kad reikia gyventi karinį gyvenimą, o Putinas tam yra visiškai pasiruošęs. Man atrodo, kad mirties idėja jam šiuo metu yra tapusi dominuojančia, todėl gali būti visko, o blogiausio dar nesulaukėme.

– V.Putinas laikysis valdžios iki pat paskutinės savo fizinio senėjimo etapo?

– V. Putinas nemano, kad jis laikosi valdžios, nes jis yra tikras, kad jo valdžiai niekas negresia. Jis turi ištikimą tautą, ištikimą kariuomenę, kurios bendras skaičius siekia apie du milijonus karių, jo valdžiai Rusijoje niekas negresia.

V. Putinas žiūri plačiai atmerktomis akimis mirčiai į akis, tačiau mirčiai aukštąja, metafizine prasme. Jis pasiruošęs mirti kartu su Rusija, nes, kaip žinome, pagal tam tikras šiuolaikines doktrinas, Rusija ir V. Putinas – tai tas pats.