Vieno miestelio Donecko srityje civiliai minosvaidžių atakų taikiniu tapo jau kelintą kartą per pastarąją savaitę. Ir dar šeši Ukrainos kontroliuojami miestai apšaudyti iš sunkiosios ginkluotės, kurios separatistų pajėgos negali turėti pagal Minsko susitarimą, pasirašytą jau daugiau kaip prieš pusmetį.

Ukrainos pajėgos sako, kad dar praėjusią savaitę smogikai puldinėjo daugiausiai naktimis, dabar jie nebesislapsto. Vien per praėjusią parą du civiliai žuvo apšaudžius gyvenamuosius rajonus. Tai buvo didžiausių atakų para nuo paliaubų pradžios. Jau kelias savaites besiplečiantys artilerijos apšaudymai staigiai padažnėjo trečiadienį, vėl ėmus naudoti raketų įrenginius „Grad“.

Iš aikštelės, kurioje smogikai juos turėjo saugoti, pasak Europos Saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos stebėtojų, 11 šių galingų reaktyvinių sistemų perkelta į Donecko centrą, ir stebėtojams neleista aikštelės apžiūrėti.

Separatistai daro, ką gali, kad eskaluotų padėtį Ukrainos pajėgų kontroliuojamoje teritorijoje. Separatistų cinizmui ribų nėra. Patys matote: kenčia vietos gyventojai, yra sugriovimų.

Atakų padažnėjo kaip tik tą dieną, kai Rusijos prezidentas trečiadienį priėmė aukščiausius pareigūnus, atsakingus už saugumą. Kas buvo sprendžiama „operatyviniame Saugumo tarybos posėdyje“, neaišku, bet Maskva vėl apkaltino Kijevą dėl neatsakingų veiksmų.

Kitoje Maskvos pusėje vienas iš separatistų lyderių tuo metu kaltino Ukrainą, kad ši neįvykdė nė vieno Minsko susitarimo punkto, ir jei nevykdys toliau, vienintelė išeitis bus karas, ne Donbase, bet didelis.

„Jei Kijevas nuspręstų konfliktą sureguliuoti jėga – tuomet mūsų armija jau nebėra nekoordinuojamos draugovės. Tai tikra armija, pasirengusi ginti respublikų interesus“, – sako Denisas Pušlinas, „Donecko liaudies respublikos“ vadovo pavaduotojas

Jis galbūt atskleidė tai, kaip Minsko paliaubos leido Rusijai pakeisti konfliktą. Britanijos dienraštis „Independent on Sunday“ šiandien cituoja garsų analitiką iš Niujorko, kad per šį laiką separatistų pajėgoms ėmė vadovauti Rusijos karininkai iš saugumo ir kariuomenės. Maištas, kurį Maskva ginklavo ir rėmė, virsta Rusijos vadovaujamu sukilimu. Kijevas užvakar vėl pranešė, kad gali skelbti karinę padėtį ir visuotinę mobilizaciją.

Dienraštis skelbia matęs slaptą Ukrainos pajėgų ataskaitą, kur sakoma, kad šiuo metu šalyje yra 9 tūkst. Rusijos karių su šimtu įrenginių „Grad“. Separatistų pajėgų dydį Kijevas matuoja daugiau kaip 33 tūkst., jie esą turi du šimtus „Gradų“ – netgi Donecko futbolo stadione, – ir keturis šimtus tankų. Tai daugiau negu visa Vokietijos kariuomenė. Už sienos, prie Rostovo, vėl sutelkta per keturiasdešimt tūkstančių, tarp jų puolamieji junginiai ir komunikacijos bei vadovavimo sistemos.

Europos stebėtojai sako, kad apšaudant iš artilerijos, taikomasi daugiausiai į civilių rajonus, kaip antai į šį separatistų kontroliuojamą miestą. Šie kaltina Ukrainos pajėgas dėl provokacijų.

Tačiau internete vis daugėja įrodymų, kad gyvenamuosius kvartalus apšaudo pačių separatistų ir Rusijos pajėgos, arba prisidengia civiliais kaip gyvuoju skydu. Vakarai kol kas stebi nesikišdami – Jungtinių Valstijų diplomatijos vadovas pareiškė, Rusijai „gilų susirūpinimą“, o Vokietija laikytis paliaubų ir neeskaluoti padėties paprašė abiejų pusių. Per šią vasarą Vakarai ne kartą spaudė Kijevą daryti didesnių nuolaidų separatistams, kad būtų galima Minsko susitarimą įvykdyti iki metų pabaigos, o tada ir atšaukti sankcijas.