56 metų M. Rutte neišsižadėjo savo noro pakeisti Jensą Stoltenbergą NATO generalinio sekretoriaus pareigose, tačiau per bendrą su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu spaudos konferenciją žurnalistų paklaustas apie savo pasisakymus teigė, jog padarė klaidą viešai apie tai kalbėjęs.

M. Rutte taip pat pabrėžė, kad nenori plačiau komentuoti šio klausimo: „Nieko daugiau nepridėsiu prie klaidos, nes kitaip gali atsirasti kitų interpretacijų“. Spalį per interviu radijui jis pripažino, kad yra suinteresuotas darbu NATO. J. Stoltenbergas turi būti pakeistas 2024 m. spalį. Be M. Rutte‘s, galimais kandidatais į šias pareigas laikomi Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas ir buvęs Latvijos ministras pirmininkas Krišjanis Karinšas.

Markas Rutte

Pirmadienį O. Scholzas gyrė M. Rutte‘s patirtį, taip pat ir užsienio politikoje: „Tai labai patyręs politikas, turintis daug įgūdžių, reikalingų valdyti tokius didelius valdymo aparatus, bet taip pat turintis didelę politinę ir užsienio politikos patirtį“.

M. Rutte 13 metų buvo Nyderlandų ministras pirmininkas. Koalicijoje kilus nesutarimams dėl pabėgėlių politikos, jis ir jo kabinetas vasarą atsistatydino ir paskelbė parlamento rinkimus. Vėliau M. Rutte paskelbė apie savo ketinimą pasitraukti iš Nyderlandų politikos. Jis laikinai eina pareigas, kol bus sudaryta nauja vyriausybė. Per rinkimus kraštutinių dešiniųjų populisto Geerto Wilderso partija PVV užėmė pirmąją vietą. Šiuo metu G. Wildersas siekia sudaryti koaliciją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją