Komentarai, apie kuriuos liepos 11 d. pranešė naujienų agentūra „RIA Novosti“, buvo paskutinis bandymas išsklaidyti paslaptis ir sąmokslo teorijas, kuriomis apipinta liūdnai pagarsėjusi ir ilgus dešimtmečius rusus neraminusi Diatlovo perėjos nelaimė.

Praėjusiais metais Generalinė prokuratūra pranešė atnaujinanti tyrimą dėl žygeivių mirties priežasties. Jie žuvo 1959-ųjų vasario 1–2 dienomis, o vieta vėliau buvo pavadinta ekspedicijos vadovo Igorio Diatlovo vardu.

Kaip primena rferl.org, iki aštuntojo dešimtmečio Sovietų Sąjungos valdžia buvo įslaptinusi informaciją apie tyrimą.

Sovietų tyrėjai priėjo prie išvados, kad naktį „paklusti priverčianti nežinoma jėga“ paskatino dvi moteris ir septynis vyrus iš vidaus perpjauti savo palapinę ir bėgti iš stovyklavietės be batų ir šiltų drabužių, nepaisant stingdančio šalčio.

Buvo nustatyta, kad šeši slidininkai mirė nuo hipotermijos, o ant trijų kūnų buvo fizinių traumų ženklų, įskaitant kaukolės lūžius ir krūtinės sužalojimus. Viena iš moterų buvo rasta be liežuvio ir akių.

Ši išvada dėl „nežinomos ir nenugalimos jėgos“ pagimdė daugybę su nelaime susijusių spėlionių ir sąmokslo teorijų, įskaitant gyvūnų užpuolimą, paniką, kurią sukėlė susidaręs infragarsas (žmogaus ausiai negirdimos, tačiau baimės ir nerimo jausmą sukeliančios garso bangos), karinius bandymus ir netgi ateivių įsikišimą. Per ilgus metus nelaimę analizavo daugybė straipsnių ir televizijos naujienų reportažų.

Tačiau vyriausiasis Uralo apygardos prokuratūros Andrejus Kuriakovas pareigūnas „RIA Novosti“ pranešė, kad tyrėjai padarė išvadą, jog žygeiviai naktį atšiauriomis oro sąlygomis paliko palapinę siekdami išvengti galimos lavinos, o tada pasimetė ir sušalo.

„Ekspedicijos narių mirties priežastis buvo gamtos jėgos, kurių slidininkai nebuvo pajėgūs įveikti“, – teigė A. Kuriakovas.