Kaip informuoja newsru.com, jie neigia, kad apsinuodijimų būta Alanijoje ir Beleke. Turkijos ambasados Rusijoje atstovas siūlo blaiviai įvertinti situaciją. Jis pabrėžė – nėra pagrindo drausti vežti rusų turistus į Turkiją, nors tokių priemonių imtis pagrasino Rusijos vartotojų teisių priežiūros tarnyba.

„Visi tyrimų rezultatai neigiami, nerasta jokių infekcijos sukėlėjų. Greičiausiai viskas įvyko dėl karščio ir dėl persivalgymo“, – pranešė Turkijos Kultūros ir turizmo ministerijos atstovybė Maskvoje.

Visgi Turkijoje padėtis stebima.

Turkijos ambasados Rusijoje Kultūros ir turizmo skyriaus vadovas Dželalas Kylyčas pabrėžė, kad ne iš Rusijos atvykę turistai niekada neapsinuodija.

„Kasmet į Turkiją atvyksta penki milijonai vokiečių, mūsų viešbučiuose poilsiauja aštuoni milijonai turkų turistų. Pasitaiko apsinuodijimų, bet niekada nebūna masinių apsinuodijimų. Gal rusų valgymo kultūra kažkuo ypatinga, dėl kurios taip ir atsitinka. <...> Pasiūlymas „viskas įskaičiuota“ tebėra populiariausias. Rusams jis labai patinka“, – sakė Turkijos valdžios atstovas.

Jo teigimu, viešbutyje žmonės valgo ir geria daugiau nei namuose, vaikai visą dieną valgo tai ledus, tai sultis, tai sumuštinius, o karštą saulėtą dieną organizmui pasidaro ypač sunku.

Turkijos ambasados atstovas pasiūlė įvertinti įvykį, kai sunegalavo 69 rusai, o 17 iš jų atsidūrė ligoninėje, atsižvelgiant į bendrą turistų srautą.

„2012 m. priėmėme 3,5 mln. turistų, 20 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Pirmą 2013 m. pusmetį turistų atvyko 1,7 mln. (18 proc. daugiau). Iš tokios daugybės žmonių kažkas gali sunegaluoti, peršalti. <...> Tai natūralu“, – pabrėžė jis.

D. Kylyčas nemato pagrindo drausti rusų turistams vykti į Turkiją dėl infekcijos. Jo teigimu, buvo pranešama, kad „Orient Palace“ viešbutyje Alanijoje apsinuodijo 23 rusai, o jo turimais duomenimis, tebuvo 15 atvejų, ir ne iš karto, po per kelias dienas.

„Visus iš ligoninės iš karto išleido, jie nė nakties nenakvojo ligoninėje“, – sakė jis ir atkreipė dėmesį, kad viešbutis skirtas 1200 turistų, taigi iš tokio didelio skaičiaus 15 asmenų nėra daug.

„Poilsis Turkijoje visiškai saugus. Manau, tai puikiausia vieta atostogauti rusams. Tai patvirtina vis didėjantis srautas“, – pabrėžė D. Kylyčas.

Rugpjūčio 3 d. viešbutyje „Grand Ring“ Beldibyje medicininės pagalbos kreipėsi 69 rusai. Visiems diagnozavo ūmų gastroenteritą. Rugpjūčio 7 d. Rusijos Turizmo ministerija informavo, kad ūmaus gastroenterito atvejai užfiksuoti ir „Orient Palace“ viešbutyje Alanijoje (23 atvejai) bei „Jacaranda“ viešbutyje Beleke (24 atvejai).