J. Galiaminai pareikšti kaltinimai pažeidus vieną 2014-ųjų įstatymą, kuriuo buvo sugriežtintos bausmės asmenims, daugiau kaip dukart per pusmetį sugautiems dalyvaujant su valdžia nesuderintose demonstracijose.

47-erių tarybos narė anksčiau šiais metais vadovavo kampanijai prieš konstitucijos pakeitimus, leidžiančius Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui pratęsti savo prezidentavimą.

„Tai yra bauginimo aktas rinkimų metų išvakarėse“, – naujienų agentūrai AFP sakė J. Galiaminos advokatė Marija Eismont.

J. Galiamina yra sakiusi, kad planuoja kitų metų rinkimuose siekti vietos žemuosiuose parlamento rūmuose.

Ji buvo sulaikyta liepos 15-ąją, po to, kai vadovavo nesankcionuotam protestui prieš konstitucines reformas. Joms galiausiai buvo pritarta, tad V. Putinas galėtų būti perrinktas dar du kartus, kai 2024 metais baigsis jo dabartinė kadencija.

Dar pusmečiu anksčiau J. Galiamina buvo nubausta už tai, kad pernai liepą dalyvavo dviejose nesankcionuotose protesto akcijose.

Maskvos teismas pranešė, kad ji bus teisiama gruodžio 23 dieną.

Penktadienį J. Galiamina tviteryje paklausta, kas jos taip bijo, atsakė: „Putinas.“

Pasak naujienų svetainės „Mediazona“, daugiausiai dėmesio skiriančios teismams ir kalėjimams, maskvietė įstatymų leidėja būtų jau ketvirtas asmuo, nuteistas pagal tą protestų įstatymą.

Trečiasis buvo aktyvistas ir programuotojas Konstantinas Kotovas, kuris trečiadienį buvo paleistas po kalėjime praleistų pusantrų metų.

35-erių K. Kotovas buvo nuteistas pernai rugsėjį už tai, kad dalyvavo protestuose, per kuriuos reikalauta sąžiningų vietos valdžios rinkimų Maskvoje. Prie vadovavimo šioms demonstracijoms prisidėjo ir J. Galiamina.

Praėjusį mėnesį Rusijos parlamento žemųjų rūmų Valstybės Dūmos nariai užregistravo įstatymo projektą, kuris uždraustų rengti vieną po kito vieno žmogaus piketą. Tuo naudojasi aktyvistai, kad apeitų Rusijoje galiojantį reikalavimą prašyti leidimo organizuoti viešus susibūrimus.