"Rusijai B. Obamos pergalė bus naudinga. B. Obama neturi tiek rusofobiškai nusiteikusių patarėjų, kiek jų susirinkę apie Mitą Romnį (Mitt Romney). Nors tokių irgi esama. Be to, B. Obama laisvas nuo šaltojo karo prietarų. Trečia, savo politinį likimą jis susiejo su santykių su Rusija gerinimu, tapdamas "perkrovimo” iniciatoriumi”, - sakė žurnalistams S. Markovas.

Dar vienu pliusu Rusijai ekspertas pavadino B. Obamos pažadą rodyti lankstumą Amerikos priešraketinės gynybos sistemos Europoje klausimu.

S. Markovas taip pat atkreipė dėmesį į gerus asmeninius Rusijos ir JAV lyderių santykius.

"B. Obama labiausiai vertina politikų turimą lyderio potencialą. Akivaizdu, kad, jo manymu, šis Vladimiro Putino potencialas yra labai didelis”, - pridūrė ekspertas.

V.Putinas nusiuntė B.Obamai telegramą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nusiuntė Barackui Obamai telegramą, kurioje pasveikino jį su pergale prezidento rinkimuose, trečiadienį sakė Kremliaus atstovas spaudai. Naujienos apie B.Obamos pergalę Kremliuje buvo sutiktos gana pozityviai, Rusijos naujienų agentūroms sakė atstovas Dmitrijus Peskovas.

"Reiškiame viltį, kad pozityvios iniciatyvos (dėl) dvišalių santykių ir Rusijos bei JAV tarpusavio sąveikos pasaulinėje arenoje tarptautinio saugumo ir stabilumo labui plėtosis ir tobulės, - pridūrė atstovas.- Tikimės, kad artimiausiu metu Vladimiras Putinas pasveikins Baracką Obamą su rinkimų pergale per asmeninį pokalbį telefonu."

D.Peskovo komentarai buvo aiški užuomina apie santykių "perkrovimą", kurį B.Obama 2009 metais, po dešimtmetį trukusio šaltuko, pradėjo su ankstesniu Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu.

Maskvos ir Vašingtono santykiai vėl pradėjo blogėti treji metai po "perkrovimo", po to, kai V.Putinas pernai paskelbė savo planus grįžti į Kremlių trečiai kadencijai.

Rusijos lyderis dėl praėjusios žiemos protestų prieš jo valdžią kaltino JAV valstybės departamento teikiamą finansavimą.

Tačiau D.Medvedevas, kuris dabar dirba premjero poste, sakė, jog pats asmeniškai yra patenkintas, kad Rusija išvengė komplikacijų, kurios būtų atsiradusios, jeigu JAV prezidento rinkimus būtų laimėjęs M.Romney.

"Esu patenkintas, kad šios labai didelės ir įtakingos šalies prezidentas nebus žmogus, laikantis Rusiją jos priešu numeris vienas", - sakė D.Medvedevas, kurį cituoja naujienų agentūros.

"Tai paprasčiausiai juokinga - kažkokia paranoja", - apie tuos M.Romney komentarus sakė D.Medvedevas.