Šis pareiškimas prieštarauja Maskvos tvirtinimams, kad ji niekada nekūrė „Novičiok“, kuria, kaip teigia Didžioji Britanija, jos teritorijoje buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis.

L. Rinkas naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad valstybės remtoje programoje dirbo iki 10-ojo dešimtmečio pradžios, ir pridūrė, kad buvęs dvigubas agentas S. Skripalis ir jo duktė būtų mirę, jei jį būtų nuodijusi Maskva.

„Jie vis dar gyvi. Tai reiškia, kad arba tai buvo visai ne „Novičiok“ sistema, arba ji buvo blogai pagaminta, nerūpestingai panaudota“, – sakė jis interviu.

„Arba iškart po panaudojimo anglai panaudojo priešnuodį, o šiuo atveju jie turėjo tiksliai žinoti, koks nuodas“, – sakė L. Rinkas.

Pasak jo, jis 27 metus dirbo valstybinėje laboratorijoje uždarame Šichanų mieste, kur „Novičiok“ kūrimas sudarė jo daktaro disertacijos pagrindą.

„Su „Novičiok“ Šichanuose ir Maskvoje dirbo didelė specialistų grupė“, – sakė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas praėjusią savaitę sakė, kad Maskva niekada nevykdė jokių programų tokiam cheminiam ginklui kurti.

„Noriu su visu įmanomu tikrumu pareikšti, kad nei Sovietų Sąjunga, nei Rusija neturėjo programų toksiškam agentui pavadinimu „Novičiok“ kurti“, – sakė jis.

Užsienio reikalų ministerija antradienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad ir toliau laikosi šios pozicijos.

Londonas ir jo sąjungininkai sako, kad Rusija stovi už bandymo kovo 4 dieną Anglijos Solsberio mieste nužudyti S. Skripalį, bet Maskva piktai paneigė, kad yra kaip nors su tuo susijusi.

Rusų politikai spėliojo, kad S. Skripalio apnuodijimas yra dalis Vakarų sąmokslo pakurstyti antirusiškas nuotaikas prieš savaitgalį įvykusius Rusijos prezidento rinkimus ar vasarą Rusijoje įvyksiantį pasaulio futbolo čempionatą.

Maskva, kuri neigia prisidėjusi prie buvusio dvigubo rusų šnipo apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga, elgiasi „vis absurdiškiau“, pirmadienį pareiškė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas.

Kremlius „nesąmonėmis“ vadina Londono ir jo sąjungininkų jam metamus kaltinimus prisidėjus prie buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga kovo 4 dieną Anglijos Solsberio mieste.

Tuo tarpu Bendrijos šalių užsienio reikalų ministrai, pirmadienį susirinkę į Briuselyje vykstantį Europos Sąjungos Tarybos posėdį, išreiškė paramą Londonui.

Vėliau pirmadienį į Britaniją atvyks tarptautiniai cheminių ginklų ekspertai surinkti nervus paralyžiuojančios medžiagos, panaudotos apnuodyti S. Skripalį.

„Rusijos neigimas yra vis absurdiškesnis, – sakė B. Johnsonas, atvykęs į ES Tarybos posėdį. – Tai yra klasikinė rusų strategija bandant paslėpti tiesos adatą melų ir klaidinimų šieno kupetoje.“

Londonas sako, kad prieš S. Skripalį buvo panaudota itin stipraus poveikio nervus paralyžiuojanti Sovietų Sąjungoje sukurta medžiaga „Novičiok“. Manoma, kad tokio pobūdžio ataka yra pirmoji Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

Ketvirtadienį neįprastame bendrame pareiškime JAV prezidentas Donaldas Trumpas, Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Britanijos premjerė Theresa May pareiškė vieningai kaltinantys Rusiją dėl šio incidento.

„Šiandien, besikalbant su draugais ir partneriais iš Europos, mane tikrai stebina, kad praėjus 12 metų nuo Aleksandro Litvinenkos nužudymo Londone, kad jiems (rusams) nieko nebepavyksta apkvailinti“, – teigė B. Johnsonas.

„Vargu, ar dar yra šalis, esanti čia, prie stalo Briuselyje, kurios pastaraisiais metais nepaveikė koks nors nesąžiningas ar trikdantis Rusijos elgesys“, – pridūrė jis.

Rusijos disidentas, Kremliaus kritikas A. Litvinenka 2006 metais Londone buvo nunuodytas radioaktyviuoju poloniu. Dėl jo nužudymo Londonas taip pat apkaltino Maskvą.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius pirmadienį supažindino kolegas su incidento Solsberyje detalėmis, tačiau papildomų priemonių prieš Maskvą ES Taryba aptarinėti nežada.

ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį griežtai pasmerkė S. Skripalio apnuodijimą ir pabrėžė, kad „itin rimtai“ vertina Londono pareiškimą, jog Maskva yra kaltintina dėl tos atakos.

Europos Sąjunga itin rimtai vertina JK vyriausybės pareiškimą, jog yra labai tikėtina, kad Rusijos Federacija yra atsakinga (už apnuodijimą)“, – sakoma 28 Bendrijos šalių diplomatijos vadovų pareiškime.

ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini sakė, kad Bendrija reiškia „visišką solidarumą“ su Britanija dėl ją sukrėtusio incidento, kuris, jos teigimu, yra „visiškai nepriimtinas“.

Šis klausimas taip pat bus nagrinėjamas ir per ketvirtadienį prasidėsiantį Bendrijos viršūnių susitikimą.

Th. May praėjusį trečiadienį pareiškė, kad iš šalies išsiunčiami 23 rusų diplomatai ir įšaldomi aukšto lygio kontaktai su Rusija, taip pat atšaukiamas aukšto rango asmenų dalyvavimas Pasaulio futbolo čempionato renginiuose.

Kremlius, reaguodamas į Londono veiksmus, savaitgalį paskelbė išsiunčiantis 23 britų diplomatus ir stabdantis Britų tarybos veiklą Rusijoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)