Skelbiama, kad pasienyje skamba Ukrainos himnas.


Sakartvelo opozicijos šalininkai trečiadienį surengė protestą prieš nekontroliuojamą migraciją iš Rusijos, kuri beveik padvigubėjo nuo tada, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė mobilizaciją dėl karo Ukrainoje.

Mojuodami Sakartvelo ir Ukrainos vėliavomis dešimtys protestuotojų susirinko prie Kazbegio pasienio kontrolės punkto, į kurį nuo praėjusios savaitės, kai buvo paskelbta dalinė civilių mobilizacija, masiškai plūsta Rusijos piliečiai.

Mitinge, kurį organizavo provakarietiška opozicinė partija „Droa“, skambėjo Ukrainos himnas ir liaudies dainos.

Demonstrantai laikė plakatus su užrašais „Putinas yra teroristas“ ir „Rusija žudo“.

„Nekontroliuojamas, beprecedentis rusų antplūdis kelia pavojų Sakartvelo saugumui“, – AFP sakė viena iš mitingo organizatorių Tamar Gvinianidzė.

„Siena turi būti nedelsiant uždaryta, nes Sakartvelo vyriausybė pasirodė esanti nepajėgi suvaldyti migracijos krizės“, – sakė ji, pridurdama, kad kad artimiausiomis dienomis prie pasienio kontrolės punkto bus surengtas didesnis masinis mitingas, kuriame bus reikalaujama uždaryti Sakartvelo sieną su Rusija.

Sakartvelo vidaus reikalų ministras Vachtangas Gomelauris informavo, kad pirmadienį Larsio pasienio punkte sieną kirtusių asmenų skaičius, palyginti su ankstesne diena, išaugo daugiau nei dvigubai ir pasiekė 11 tūkst. Visgi komentuodamas televizijai „Mtavari TV“ ministras teigė situacijoje nematąs nieko „nerimą keliančio“.

O štai opozicijos atstovai nebuvo taip optimistiškai nusiteikę.

„Tai ne kas kita, kaip aneksija, tik be tankų. Taip negali tęstis“, – apie į maždaug 4 mln. gyventojų turinčią valstybę plūstančius rusus sakė Sakartvelo parlamento opozicijos narys Giorgis Vašadzė.

Maskvietis Viktoras, 23 metų amžiaus informacinių technologijų srities darbuotojas, pasakojo, kad motina jį paragino sieną su Sakartvelu kirsti pėsčiomis, kad vaikinas išvengtų pavojaus būti pašauktam į kariuomenę. Tuo metu moteris liko automobilyje laukti eilėje prie sienos.

„Kai prasidėjo karas, išvykau iš Rusijos, vėliau sugrįžau. Dabar gailiuosi, kad parvykau. Daugiau niekada to nedarysiu“, – sakė jaunuolis.

Per pirmuosius keturis karo mėnesius beveik 50 tūkst. rusų pabėgo į Sakartvelą, kur jie gali metus gyventi be vizos, birželio mėnesį pranešė šalies statistikos tarnyba.

Dar apie 40 tūkst. žmonių per tą patį laikotarpį pabėgo į Armėniją – kitą populiarią valstybę, kurioje rusams taip pat nereikia vizų.

Rusų antplūdis sukėlė nevienareikšmiškus jausmus šalyje, kurioje vis dar gyvi skaudūs prisiminimai apie 2008 metų Rusijos invaziją.

Po penkias dienas trukusio karo Sakartvelas buvo padalytas, o Rusijos kariai dislokuoti dviejuose separatistiniuose regionuose, kuriuos Kremlius pripažino nepriklausomais po to, kai ES tarpininkavo sudarant paliaubas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją