Šiaurės Korėjos vadovybė 2014 metais patikėjo rusų filmų kūrėjui Vitalijui Manskiui sukurti dokumentinį filmą, pavadintą „Čia visad šviečia saulė“ (ang. „Under the sun“), apie Pchenjane gyvenančios aštuonerių metų mergaitės Ri Jin-mi gyvenimą. Mergaitę atrinko Šiaurės Korėjos vadovybė – kaip atlikėją, kuri dalyvavo Spindinčios žvaigždės šventėje, surengtoje ankstesnio diktatoriaus Kim Jong Ilo garbei. V. Manskis gavo leidimą metus filmuoti mergaitės gyvenimą šeimoje, mokykloje ir apskritai gyvenimą Pchenjane.

Filmo scenarijų sukūrė oficialūs Šiaurės Korėjos asmenys, jie parinko ir filmavimo vietas bei atrinko aktorius. Oficialūs asmenys visiškai kontroliavo scenarijų. Labai greit filmo kūrėjui tapo akivaizdu, kaip stipriai valstybė kontroliuoja savo piliečius: darbininkams buvo liepiama parodyti daugiau entuziazmo dirbant savo darbus, o mergaitės šeimos nariams tiksliai nurodoma, ką ir kaip reikia sakyti.

Po trijų mėnesių filmavimo oficialūs Šiaurės Korėjos asmenys staiga pranešė, kad projektas nutraukiamas, o V. Manskiui reikia išvykti iš Pchenjano. Laimei, jie neatėmė jau įrašytos medžiagos, be to, nepastebėjo, kad jis neišjungdavo kameros per pasiruošimus filmavimui, kai oficialūs pareigūnai reikalaudavo, kad darbininkai ir mergaitės šeima parodytų daugiau entuziazmo.

V. Manskis iš nufilmuotos medžiagos sukūrė filmą, kuriame dėmesys nuo Kim Jong Uno režimo šlovinimo nukrypsta į demonstravimą, kaip režimas kontroliuoja kiekvieną piliečių gyvenimo akimirką.

Kai paaiškėjo, kad V. Manskis sukūrė filmą, Šiaurės Korėjos vadovybė pareikalavo, kad Rusijos vadovybė uždraustų jį rodyti, konfiskuotų Šiaurės Korėjoje nufilmuotą medžiagą ir nubaustų režisierių.

V. Manskis net buvo kaltinamas tuo, kad griauna dvišalius santykius. Vis dėlto jo filmas nebuvo uždraustas.

Talino Juodųjų naktų filmų festivalio, kuris Estijos sostinėje vyko lapkričio mėnesį, organizatoriai taip pat buvo spaudžiami pašalinti filmą iš programos, bet filmas buvo parodytas. Šis filmas taip pat yra rodomas Sidnėjaus filmų festivalyje.

Negana to, buvo rastas filmo „Čia visad šviečiau saulė“ platintojas Pietų Korėjoje ir filmas ten buvo pradėtas rodyti balandžio mėnesį. Gegužės mėnesį šį filmą pažiūrėjo Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye, kuri atėjo jo žiūrėti su studentų grupe. Pažiūrėjusi filmą ji pasakė: „Mes privalome padėti Šiaurės Korėjos vaikams, iš kurių atimtos visos viltys ir svajonės bei kuriems netgi sunku išgyventi.“

Pchenjanas smogė atsakomąjį smūgį – valstybiniame „Arirang-Meari“ portale paskelbė Ri Jin-mi motinos komentarą, kuriame ji teigia: „Mes manėme, kad šis filmas kuriamas kultūrinių mainų tarp Šiaurės Korėjos ir Rusijos pagrindu. Nė baisiausiame košmare negalėjome įsivaizduoti, kad bus sukurtas konspiracinis, prieš mūsų šalį nuteikiantis filmas, pagrindiniame vaidmenyje panaudojant mano dukrą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (557)