Rusijoje įsteigtas „Dynasty“ fondas buvo skirtas ne revoliucijai kurstyti, o suteikti jauniems Rusijos mokslininkams finansavimą ir rengti mokinių vasaros stovyklas. Nepaisant to, fondo direktorius Dimitrijus Ziminas niekaip negalėjo organizacijos išvaduoti iš „užsienio agentų“ sąrašo. Praeitą savaitę buvo pranešta, kad organizacija yra uždaroma, rašo „The New York Times“.

„Užsienio agentų“ programa, pradėta dar 2012 m., yra Vladimiro Putino vyriausybės pastanga „išaiškinti“ organizacijas, kurias Rusijos valdžia laiko pavojingomis šalies saugumui. Naujausias jos papildymas įtraukia ir karių motinas remiantį fondą, ir „Memorial“ – seniausią Rusijos žmogaus teisių organizaciją.

„Aplink save „Dynasty“ subūrė sėkmingų ir gerbiamų žmonių bendruomenę. Matyt, tai valdžiai ir pasirodė kaip kažkas įtartino ir pavojingo“, – „The New York Times“ sakė Michailas Gelfandas, „Dynasty“ fondo finansuojamas biologas.

„Dynasty“ 13 metų teikė svarbią pagalbą Rusijos mokslininkams.

Astrofizikas Sergėjus Popovas 2003 m. baiginėjo podoktorantūros stažuotę Italijoje ir svarstė, kur keliauti toliau. Į Rusiją jam grįžti trukdė mažas atlyginimas ir neaiški politinė situacija. „Dynasty“ jam pasiūlė stipendiją, kuri, jo paties žodžiais, „nebuvo pakankama pragyventi, bet jos pakako šiaip taip išsiversti, išsinuomoti butą Maskvoje.“

Tuo metu organizacijos valdytojų taryba sprendė, ar ji gali tęsti veiklą, priklausydama užsienio agentų sąrašui. Dar besitęsiant diskusijoms, Rusijos Teisingumo ministerija nubaudė organizaciją 5 tūkst. dolerių bauda už tai, kad savanoriškai neužsiregistravo kaip užsienio agentė. Galiausiai taryba vienbalsiai nutarė organizaciją uždaryti.

„Vadinamieji „užsienio fondai“ jau daugelį metų dirba mūsų mokyklose apsimetę jaunimo talentų ieškotojais“, – sakė V. Putinas. – „Iš tiesų jie tik siurbia juos kaip siurbliai“.

Rusijos išleistas nevyriausybinių organizacijų (NVO) „patriotinis stop-sąrašas“ apima didžiausias Europos švietimo organizacijas. Tarp jų ir George`o Soroso „Atviros visuomenės fondą“.

Lobačevskio universiteto prorektorius K. White`as vieno Rusijos televizijos laidos vedėjo buvo apkaltintas, jog diegia studentams antirusiškas vertybes ir pakeičia rusų mokslininkų portretus amerikiečiais.

„Dar niekad gyvenime negirdėjau tokio akivaizdaus melo“, – „The New York Times“ sakė K. White`as. Nepaisant to, iškart po pasisakymo iš universiteto tinklalapio dingo jo biografinis aprašas, ir jis prarado prorektoriaus pareigas.

„Ar jie nori, kad sustotų bet koks bendradarbiavimas? – klausia mokslininkas. – Tapti izoliuotu moksle reiškia numirti. O tuomet visi aukštesnės pakopos studentai ras būdų, kaip pabėgti.“