33 metų žurnalistas I. Safronovas pernai buvo nuteistas už tai, kad neva perdavė Rusijos karinę informaciją Čekijos žvalgybai ir Rusijos bei Vokietijos politikos mokslininkui, šiuos kaltinimus jis neigia.

Apeliacinis posėdis nebuvo viešas, žurnalistai buvo pakviesti tik išklausyti teismo sprendimą, kuriuo nuosprendis liko nepakeistas, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

I. Safronovui skirtą kalėjimo bausmę kritikuoja žmogaus teisių grupės ir buvę kolegos, jų teigimu, į žurnalistą nusitaikyta dėl jo straipsnių apie gėdingus incidentus Rusijos kariuomenėje.

I. Safronovas dirbo Rusijos laikraščio „Kommersant“ specialiuoju korespondentu, rašė apie Rusijos gynybos sutartis ir ginklų tiekimą. Patyręs vis didesnį vadovybės spaudimą, 2019 m. jis išėjo iš darbo laikraštyje ir trumpai dirbo patarėju valstybinėje kosmoso agentūroje „Roskosmos“, 2020 m. buvo suimtas.

Nuo 2022 m., kai Maskva pradėjo plataus masto karo veiksmus Ukrainoje, Rusija suaktyvino pastangas sunaikinti nepriklausomą žurnalistiką. Dešimtys žurnalistų išvyko iš šalies, vis sunkiau pranešti apie opias problemas, tokias kaip karas Ukrainoje ir padėtis Rusijos kariuomenėje.

I. Safronovas laikomas Rusijos kariuomenės ekspertu. Jo tėvas Ivanas Safronovas vyresnysis taip pat rašė kariniais klausimais, jis mirė 2007 m., iškritęs per langą iš savo buto Maskvoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją