Apie pavojingą priartėjimą Turkijos oro erdvėje virš Juodosios jūros RBK pranešė Rusijos valstybinės oro eismo organizavimo korporacijos atstovas spaudai Nikolajus Ivašovas. Korporacija teikia oro navigacijos paslaugas Rusijoje.

N. Ivašovo teigimu, incidentas įvyko rugpjūčio 1 d. 9.50 val. (vietos laiku).

„Turkijos respublikos oro erdvėje virš tarptautinės Juodosios jūros skrendant aviakompanijos „iFly“ lėktuvui „A330“, suveikė įspėjimo apie galimą susidūrimą ore su kitu lėktuvu sistema TCAS (angl. Traffic Collision Avoidance System)“, – pasakojo N. Ivašovas.

Jis taip pat informavo, kad lėktuvo ekipažas veikė pagal instrukciją ir įvykdė sistemos rekomendaciją – pasitraukė iš esamo kurso.

„Jokios informacijos, susijusios su lėktuvu, apie kurio pavojingą priartėjimą pranešė TCAS, šiuo metu nėra“, – patikslino N. Ivašovas ir pridūrė, kad aiškinamasi, koks lėktuvas ten galėjo būti.

Apie pavojingą nežinomo lėktuvo priartėjimą prie „iFly“ lėktuvo danguje pranešė ir Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi šaltiniu turizmo srityje.

Agentūros pašnekovo teigimu, tai buvo aviabendrovės „iFly“ lėktuvas „Airbus A330“, kuriuo rusų turistai grįžo iš Antalijos į Maskvą. Artėjant prie sienos su Rusija, lėktuve suveikė signalizacija, įspėjanti apie pavojingą priartėjimą prie kito orlaivio.

„Lėktuvo ekipažas nedelsdamas pakeitė aukštį“, – sakė pašnekovas agentūrai.

Jis pridūrė, kad nors pavojinga situacija laimingai išsisprendė, nepavyko užmegzti ryšio su incidento kaltininku.

„Jis nepateikė atpažįstamųjų signalų ir nereagavo į radijo užklausas“, – teigė pašnekovas.

RBK paprašė aviabendrovės „iFly“ pateikti informacijos.

„iFly“ yra Rusijos užsakomųjų skrydžių bendrovė, daugiausia skraidinanti populiariomis turistinėmis kryptimis, aptarnaujanti turizmo agentūras „TEZ Tour“ ir TUI. Aviabendrovė įsikūrusi Maskvos Vnukovo oro uoste.