Rusijos Uralo regiono mieste Magnitogorske gelbėtojams iš numanomo dujų sprogimo sugriautos daugiabučio laiptinės griuvėsių ištraukus dar kelis kūnus, patvirtintas šios tragedijos aukų skaičius išaugo iki 22.

Tarp trečiadienį aptiktų aukų yra 3 metų mergaitė, pranešė Rusijos naujienų agentūros, remdamosi Nepaprastųjų situacijų ministerijos pateikta informacija.

Antradienį, praėjus beveik 36 valandoms po sprogimo, iš griuvėsių buvo gyvas ištrauktas 11 mėnesių kūdikis. Vaikų ligoninėje Maskvoje gydomo berniuko būklė sunki, bet stabili. Mažylis į sostinę, esančią maždaug už 1 400 km, buvo atskraidintas Sveikatos apsaugos ministerijos atsiųstu sraigtasparniu.

Sveikatos apsaugos ministrė Veronika Skvorcova trečiadienį sakė, kad vaikui buvo sužalota galva, tačiau smegenų pažeidimų, regis, nėra.

Gelbėtojai šiuo metu tebeieško 19-os tame name gyvenusių žmonių, tarp jų kelių vaikų, kurių likimas neaiškus.

Vienintele incidento priežastimi oficialiai įvardijamas dujų sprogimas, tačiau, remiantis vietos žiniasklaida, ja imta abejoti. Tragedija gali būti susijusi ir su automobilio „Gazel“, kuriame buvo trys žmonės, sprogimu, skelbia newsru.com.

Puslapis Znak.com, remdamasis šaltiniais, skelbia, kad sprogimas daugiabutyje konkrečiai nugriaudėjo bute, kurį gruodžio 30 dieną išsinuomojo vienas vyriškis. Ten, anot pašnekovo, aptikta sprogstamojo užtaiso liekanų. Vėliau netoli namo nugriaudėjo dar vienas sprogimas – sprogo automobilis „Gazel“, kuriame sėdėjo, kaip įtariama, trys teroristai. Jie iš pradžių dar bandė atsišaudyti. Dar vienas įtariamasis esą slapstosi, jo ieškoma.

Kol kas jokio oficialaus šio informacijos patvirtinimo nėra.

Portalas 74.ru skelbia, kad pareigūnai svarsto teroristinio išpuolio versiją. Šiame straipsnyje taip pat užsimenama apie susprogusį automobilį ir jame sėdėjusius įtariamus teroristus, galimai susijusius su sprogimu daugiabutyje. Remiantis 74.ru, trys įtariamieji iš tikrųjų žuvo.

Taip pat informuojama, kad butą trečiame aukšte, kur ir nugriaudėjo sprogimas, nuomojosi atvykėlis iš Vidurio Azijos, bute laikęs sprogstamųjų užtaisų ir planavęs teroristinį išpuolį viename prekybos centrų.

„Pareigūnai skelbia, kad gruodžio 31 dieną įvykęs sprogimas taip pat galėjo būti teroristinis išpuolis“, – skelbiama straipsnyje.

Rusijos propagandinio portalo RT „Twitter paskyroje skelbiamas ir degančio autobusiuko vaizdo įrašas. Jis iš pradžių buvo apšaudytas.

Taip pat skelbiama, kad visai neseniai teisėsaugos pareigūnai patikrino dar vieną gyvenamąjį namą Magnitorsko mieste. Tyrėjai ir OMON pajėgos skelbia, kad buvo evakuoti namo gyventojai, nes gautas pranešimas apie jame paslėptą bombą.

Patikslinama, kad buvo evakuoti žmonės tik iš aštunto ir devinto daugiabučio aukšto. Remiantis kitais pranešimais, name vyko ne evakuacija, o įtariamojo sulaikymo operacija.

Vos pasirodžius šiai prieštaringai informacijai, Rusijos tyrimų komitetas išplatino oficialų pareiškimą. Atstovė Svetlana Petrenko pareiškė, esą sprogimo vietoje jokių sprogstamojo užtaiso ar sprogmenų pėdsakų nerasta.

„Reaguodami į žiniasklaidoje pasirodžiusius naujus pranešimus, norime oficialiai pranešti, jog kol kas sprogimo vietoje nei sprogstamųjų medžiagų, nei sprogstamųjų užtaisų liekanų neaptikta“, – TASS cituoja S. Petrenko.

Nepaisant to, atstovė teigia, kad tyrėjai „analizuoja visas galimas tragedijos versijas“.

Vietos policija skelbia, kad incidentas su „Gazel“ iš tikrųjų įvyko Magnitorske. Patikslinama, kad jis greičiausiai sprogo dėl netvarkingos dujų įrangos.
Kaip teigia Rusijos Čeliabinsko srities pareigūnai, „Karlo Markso prospekte nugriaudėjo sprogimas automobilyje „Gazel“. Pirminiais duomenimis, sprogimo priežastis – netvarkinga transporto priemonės dujų įranga. Incidento vietoje dirba tyrėjai. Aplinkybės tikslinamos“.

Čeliabinsko gubernatoriaus atstovai spaudai patvirtino, jog automobilio sprogimas nusinešė trijų asmenų gyvybes.

„Gavome informacijos, jog dega automobilis „Gazel“, kuriame buvo trys žmonės. Visi trys žuvo“, – teigiama pranešime, kuriame tvirtinama, kad automobilyje buvo du dujų balionai.

Pirmadienį anksti ryte nugriaudėjęs sprogimas, veikiausiai sukeltas dujų nuotėkio, 10 aukštų blokiniame name sugriovė vieną iš 12 laiptinių.

Vis dar nežinomas kelių dešimčių žmonių likimas.

Magnitogorske sprogusio daugiabučio griuvėsiuose gelbėtojai rado gyvą kūdikį, antradienį pranešė Čeliabinsko srities gubernatorius Borisas Dubrovskis.

„11 mėnesių vaikas buvo rastas gyvas po griuvėsiais“, – pažymėjo B. Dubrovkis, kurio žodžius cituoja jo spaudos tarnyba.

„Gelbėtojai išgirdo verksmą. Vaiką išgelbėjo tai, kad jis gulėjo lovytėje ir buvo šiltai apgobtas“, – pridūrė jis.

„Vaikas ištrauktas gyvas. Jis perduotas medikams“, – naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė Nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovai.

Mineralų turtingame Pietų Uralo regione esantis daugiau nei 400 tūkst. gyventojų turintis Magnitogorskas yra vienas didžiausių šalies plieno pramonės miestų.

Sugriuvęs daugiabutis buvo pastatytas 1973 metais. Jame iš viso gyveno maždaug 1100 žmonių. Po nelaimės namo gyventojai buvo evakuoti į netoliese esančią mokyklą.

Nukentėjusiesiems savanoriai aukojo pinigų, drabužių ir kitų būtiniausių reikmenų. Kai kurie buvo pasiruošę, prireikus, suteikti laikiną prieglobstį pastogės netekusiems žmonėms.

Regiono gubernatorius Borisas Dubrovskis pranešė, kad pareigūnai planuoja jiems nupirkti butų.

Prie gelbėjimo darbų prisijungė Magnitogorsko metalurgijos kombinato (MMK) darbuotojai.

MMK direktorių tarybos pirmininkas milijardierius Viktoras Rašnikovas paragino vietos gyventojus suteikti pagalbą per sprogimą nukentėjusiems daugiabučio gyventojams.

„Tai mūsų bendra tragedija ir skausmas, – sakoma jo pareiškime. Jame taip pat nurodoma, kad MMK pasirūpins finansine pagalba tiems, kuriems jos reikės.

Dėl šio incidento pradėtas baudžiamasis tyrimas. Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) patvirtino, kad sprogo buitinės dujos.

Žmonių aukų pareikalaujantys dujų sprogimai gana nereti Rusijoje, kur didžioji dalis komunalinių tinklų yra pasenę, o saugumo reikalavimų dažnai nepaisoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1175)