Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) atstovė Anastasija Isiuk ketvirtadienį sakė, kad derybos tarp Raudonojo Kryžiaus, Ukrainos ir Rusijos tęsiasi, tačiau negalėjo patvirtinti, kur važiuoja Rusijos kolona.

„Planai nuolat keičiasi; diskusijos tebevyksta, o mes tiksliai nieko nepatvirtinsime, kol nesužinosime, kad buvo pasiektas susitarimas, – sakė A.Isiuk Ženevoje. – Praktinės detalės dar turi būti išsiaiškintos tarp abiejų šalių.“

Kiek vėliau ji pranešė, kad TRKK operacijų Europoje ir Centrinėje Azijoje vadovas Laurent'as Corbazas ketvirtadienį vyks į Kijevą ir Maskvą, kur dalyvaus derybose dėl Rusijos humanitarinės pagalbos siuntos nugabenimo į Ukrainos rytus.

Ukrainos pareigūnai sakė nuogąstaujantys, kad ši pagalbos misija gali būti panaudota kaip pretekstas nuolatiniam Rusijos pareigūnų arba karių dislokavimui tame regione. Neaiškumas dėl Maskvos planų kursto potencialios Rusijos intervencijos baimę Kijeve ir Vakarų šalyse.

Ketvirtadienį Ukrainos vyriausybė paskelbė, kad siunčia savo humanitarinės pagalbos koloną į konflikto krečiamą regioną. Jos tinklalapyje paskelbtame pranešime sakoma, kad sunkvežimių kolona ketvirtadienį išvyks iš vyriausybės pajėgų kontroliuojamų miestų – Kijevo, Dniepropetrovsko ir Charkovo – į Luhansko sritį, kurios dalį tebekontroliuoja separatistai. Vyriausybė nepateikė detalių, kas bus gabenama tais sunkvežimiais.

Separatistai: Donecke – intensyvus bombardavimas

Rytų Ukrainos prorusiški separatistai ketvirtadienį pranešė, kad buvo intensyviai bombarduojamos kelios gyvenvietės aplink sukilėlių tvirtovę Donecką, vyriausybės pajėgoms stengiantis sustiprinti apsiausties žiedą aplink tą miestą.

Separatistų naujienų portalas „Novorossija“ paskelbė, kad vyriausybės pajėgos pastarosiomis dienomis smogė taikiniams Donecko pietiniame Lenino regione ir bombardavo gyvenvietes į rytus bei pietvakarius nuo šio miesto.

Pranešime sakoma, kad tarp labiausiai nukentėjusių vietų buvo Hirnickio rajonas rytiniame Donecko priemiestyje Makijivkoje, taip pat teritorijos tarp Donecko ir į pietus nuo jo esančio Dokučajevsko miesto.

Informacijos apie aukas nebuvo paskelbta.

Ukrainos pajėgos palaipsniui supa Donecką, pagrindinį rytinio pramonės regiono centrą, kuriame prieš įsiplieskiant dabartiniam konfliktui gyveno beveik milijonas žmonių.

Tuo tarpu vienas šaltinis informavo naujienų agentūrą „Reuters“, kad Rusijos siunčiama humanitarinės pagalbos kolona, kuri, kaip įtaria Kijevas, gali būti panaudota išprovokuoti dingstį Maskvai pradėti karinę intervenciją, veikiausiai važiuoja į pietinį Rostovo prie Dono miestą.

Rostovas prie Dono yra maždaug už 60 kilometrų nuo Ukrainos sienos ruožo, kurį tebekontroliuoja prorusiški separatistai.

Ukrainos vyriausybė trečiadienį smerkė Rusijos sprendimą pasiųsti apie 280 sunkvežimių, gabenančių humanitarinės pagalbos krovinius, vadindama šį žingsnį cinišku ir tvirtindama, jog ta kolona privalo būti griežtai patikrinta ir prižiūrima tarptautinių organizacijų, kad galėtų būti įleista į Ukrainos teritoriją.