Skelbiama, kad tokią užduotį žvalgybos specialistams davė Vokietijos valdžia, rašo dw.com.

Vokietijos žvalgybos tarnyba BND ir Federalinė Konstitucijos apsaugos tarnyba šalies vyriausybės nurodymu ėmėsi aiškintis, ar Rusija nesinaudoja senais KGB metodais, bandydama padaryti įtaką politiniuose debatuose ir paveikti Vokietijos visuomenės nuomonę.

Konkrečiai kalbama apie dezinformacijos metodus, kurie Šaltojo karo metais buvo vadinami „aktyviomis priemonėmis“, ketvirtadienį, vasario 18 dieną, rašo laikraštis „Süddeutsche Zeitung“ bei skelbia televizijos kanalai WDR ir NDR, remdamiesi gerai informuotais šaltiniais.

Oficialiai Vokietijos vyriausybės atstovai komentuoti pasirodžiusią informaciją atsisakė, tačiau „Süddeutsche Zeitung“ pabrėžia, kad tyrimo rezultatų nekantriai laukia tiek Vokietijos kanclerės administracija, tiek ir pati kanclerė A. Merkel, tiek visas šalies valdžios aparatas.

Bandymas sumenkinti A. Merkel politinę galią?

Kaip pabrėžia laikraštis, Europos Sąjungos užsienio politikos tarnyba nuo spalio 28 dienos kiekvieną savaitę skelbia ataskaitas apie Rusijos skleidžiamą dezinformaciją.

Per pastarąsias kelias savaites pareigūnai pastebi vis daugiau įrodymų, kad Rusija kryptingai siekia didesnės įtakos Vokietijos politinėje arenoje.

Faktą, kad Rusija, pasitelkdama šalies žiniasklaidos priemones, tą patį daro ir Rytų Europos šalyse (stengiasi supriešinti europiečius), patvirtina ir minėtųjų valstybių pareigūnai.

Šiuo atveju svarbesnis kitas klausimas: ar gali būti taip, kad gana groteskiški Rusijos valstybinės žiniasklaidos bandymai, pavyzdžiui, naujametinės nakties įvykius Kelne lyginti su „krištoline naktimi“ iš nacionalsocializmo laikų, yra konkretus bandymas pakenkti Vokietijos kanclerei A. Merkel?

„Mes norime sužinoti, ar už viso to neslypi kokia konkreti koncepcija, didesnis sumanymas“, – teigia vienas tyrimui artimas ir gerai informuotas šaltinis.

Anot Rusijos reikalus gerai išmanančių ekspertų, konkrečiai kalbama ne apie pavienius „išpuolius“, bet apie sistemingą padėties Vokietijoje destabilizavimą.

„Jeigu kas nors nori Europoje sukurti naują sistemą, pirmiausia reikia imtis būtent Vokietijos ir jos kanclerės“, – paaiškino neįvardytas Vokietijos pareigūnas.