Naujienų agentūrai „Interfax“ pasidomėjus, ar Maskva mano, kad šios pratybos yra nukreiptos prieš Rusiją, viceministras atsakė: „Ne, mes jas laikome didžiausiais NATO mokymais.“

Atsakydamas į prašymą patikslinti, ar Maskva atsižvelgs į „Trident Juncture“ savo gynybos planavime, A. Gruško pabrėžė: „Planuojant gynybą planavime atsižvelgiame į viską“.

Ministro pavaduotojas atkreipė dėmesį į Aljanso viešus pareiškimus, jog pratybos bus vykdomos visose keturiose operacinėse aplinkose – ant žemės, vandens, ore ir kibernetinėje erdvėje – ir kad manevrų metu bus derinami gynybos ir puolimo operacijos prieš sugretinamą priešininką.

„Taigi, jei pažiūrėsime į žemėlapį, kur vykdomi mokymai, neturėtų likti abejonių, ką NATO turi omenyje, kalbėdama apie sugretinamą priešininką“, – nurodė A. Gruško.

Jis pridūrė, jog kasmet augančio karinių mokymų skaičius yra „naujas NATO išsirikiavimo Europoje elementas“.

„Taip pat atsižvelgiame į kitas pastangas, kurių imasi NATO sutvirtindama savo karines galimybes Europoje. Visų pirma tai susiję naujų infrastruktūros objektų kūrimu bei kliūčių naikinimu bei galimybių didinimu, kalbant apie pajėgų operatyvų perkėlimą“, – aiškino pareigūnas.

„Visi šie naujų kontingentų telkimo prie mūsų sienų žingsniai sukuria naują karinę realybę, į kurią visokeriopai atsižvelgiame vykdydami karinį planavimą“, – pabrėžė jis.

Didžiausi nuo Šaltojo karo pabaigos NATO kariniai mokymai „Trident Juncture“ nuo spalio 25-osios iki lapkričio 7-osios vyks Norvegijos teritorijoje ir netoli šios šalies krantų. Pratybose dalyvaus Aljanso valstybių narių, Švedijos ir Suomijos sausumos, jūrų ir aviacijos pajėgos.

Anot britų žiniasklaidos, manevrų metu Aljanso kariai mokysis atremti potencialų puolimą iš Rusijos teritorijos.

Mokymuose dalyvaus daugiau kaip 40 tūkst. kariškių, 130 karo lėktuvų, 70 laivų ir maždaug 10 tūkst. karinės technikos vienetų.