„Instruktorius Denisas Garijevas davė ženklą baigti treniruotę. Jis neketino skelbti savo politinių pažiūrų, etninis nacionalizmas toks stiprus, kad jis užima labiau dešiniąsias pozicijas už Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną“, – rašoma straipsnyje.

„Dabar visi sako berniukams, pradedant nuo vaikų darželio: „Nesielk taip agresyviai, būk gudresnis, – sakė jis. – Taip ir tampame neagresyviomis daržovėmis.“

„Trumpai tariant, mokomės žudyti, – sako jis savo globotiniams, kurie atvyko į karinį patriotinį klubą „Rezerv“ į vienos savaitės karinius kursus „Partizan“.

„Kadetai“, klausę D. Garijevo, daugiausia buvo biurų darbuotojai ar privatūs verslininkai iš visų Rusijos miestų – žmonės, ideologijos motyvuoti mažiau, nei „apgultos tvirtovės“ mentaliteto, kuris čia paplitęs nuo tada, kai prasidėjo karai Ukrainoje ir Sirijoje, ir įsitikinimo, kad šiuolaikinis rusas turi būti pasirengęs karui“, – rašoma straipsnyje.

„Jie užsirašė į kursus, kurių metu vyksta treniruotės po 12 val. per dieną ar ilgiau ir kurie žada padidinti žmogaus šansus išgyventi karo ar visiško šiuolaikinės visuomenės žlugimo atveju.“

Rusijos nacionalistai

„Lietaus debesys tirštėja“, – sako 38 m. Aleksejus iš Samaros, anksčiau užsiiminėjęs graikų ir romėnų imtynėmis. Jo teigimu, motyvacija jam tapo nesaugumo pojūtis dėl terorizmo ir konflikto Ukrainoje. „Jei kada nors vyks mobilizacija, būsiu pasirengęs – ne kaip žmogui, kuris gaus ginklą, sušuks „valio“ ir padarys du–tris žingsnius, o paskui bus nušautas“, – sako vyriškis.

„Trumpai tariant, mokomės žudyti, – sako jis savo globotiniams, kurie atvyko į karinį patriotinį klubą „Rezerv“ į vienos savaitės karinius kursus „Partizan“.

Kai 2014 m. prasidėjo karas Ukrainoje, D. Garijevas, baigęs istorijos fakultetą, buvęs Strateginės paskirties raketinių pajėgų karys, ėmė ruošti rusus savanorius kovoti „Imperijos legiono“ (sukarinto monarchinio „Rusijos imperijos judėjimo“ sparnas) gretose. Leidinyje rašoma, kad jis kariavo ir Ukrainos Rytuose.

D. Garijevas sako, kad anksčiau juos nuolat tikrindavo policija. Kai jis ir jo bendraminčiai susitelkė į prie Ukrainos konfliktą, policijos reidai gerokai suretėjo.

Kartu su kitais „Imperijos legiono“ nariais jis liovėsi važinėti į Ukrainą 2015 m., nes, jo teigimu, mano, kad konfliktas jau kontroliuojamas Rusijos, Ukrainos ir Vakarų vyriausybinių ir oligarchų ratų.

Timofejaus Filkino, 30 m. ekologo iš Permės, teigimu, per pastaruosius trejus metus jis skiria 30–40 min. per dieną rinkti informacijai internete ir stebėti konfliktą Ukrainoje su visuomenės žlugimo scenarijumi, kuris galimas ir Rusijoje, mano jis.

2014 m. jis rimtai galvojo vykti kariauti į Donbasą.

„Dabar aš – šeimos žmogus, mano strategija kiek pasikeitė – ginti vietas arčiau namų“, – sako jis.

T. Filkinas sako mažai žinantis apie „Rusijos imperinį judėjimą“ ir nelaiko savęs nacionalistu. „Aš – stačiatikis, bet manau, kad požiūriai į valdžią greičiausiai stipriai skiriasi, – pabrėžė jis. – Nepasakyčiau, kad esu monarchistas ar rusas nacionalistas.“

„Mane domina karinė tematika, vyriški pomėgiai, ekstremalūs dalykai, daiktai, kurie skatina įveikti fizinius nepatogumus“, – sako kitas kursų dalyvis, verslininkas ir tinklaraštininkas Sergejus Smirnovas iš Čeliabinsko. Vasarį jis planuoja lipti į Kilimandžarą.

„Nejaučiu jokio pavojaus, – sakė jis. – tiesiog manau, kad vyras visada turi būti pasiruošęs.“