Internete pasirodė vienos laidos fragmentas.

Aptarinėjant Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pasiekimus įvairiomis kryptimis fronte, buvęs parlamentaras Borisas Nadeždinas pareiškė, kad geriausias variantas Rusijai bus derybos.

Jo teigimu, Vladimirui Putinui melavo, kad specialioji operacija vyks greitai ir efektyviai, o ukrainiečiai „patys eis į Rusiją“. Buvęs parlamentaras pabrėžė, kad „šie žmonės“ pakišo visą Rusiją.

„Priėjome ribą, už kurios būtina prisiminti vieną paprastą dalyką – laimėti prieš Ukrainą su tais ištekliais, su kuriais Rusija mėgina kovoti, esant kolonijinio karo (kariauja samdomi kariai, privačios kariuomenės samdomi kariai ir t. t., nėra mobilizacijos) režimui, absoliučiai neįmanoma. Prieš Rusijos kariuomenę ten kovoja stipri kariuomenė, kurią ekonomiškai ir technologiškai visiškai palaiko Europos šalys“, – pareiškė B. Nadeždinas.

Politiko pasisakymą laidos dalyviai mėgino sumenkinti, grubiai patarė jam galvoti apie savo retoriką. Į patikslinantį klausimą, ar B. Nadeždinas siūlo visuotinę mobilizaciją, jis atsakė: „Mano pasiūlymas – pradėti derybas apie karo pabaigą ir pereiti prie politinių klausimų.“


Ukrainos ginkluotosios pajėgos ankstų pirmadienį pranešė, kad per pastarąsias 24 val. atkovojo daugiau kaip 20 gyvenviečių.

„Donecko ir Charkivo srityse tęsiasi Rusijos okupuotų teritorijų išlaisvinimas“, – sakoma ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešime. Jame priduriama, kad, be kita ko, Charkivo srityje išlaisvintos dvi miesto tipo gyvenvietės Didysis Burlukas ir Dvoryčna.

Patirdama didelį spaudimą dėl pastarųjų Ukrainos karių puolamųjų operacijų, Rusijos gynybos ministerija savaitgalį paskelbė, kad išveda karius iš Charkivo srities. Tačiau ministerija tvirtino, kad tai daroma siekiant atlikti strateginį dalinių „pergrupavimą“.

Sekmadienio vakarą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis patvirtino, kad jo šalies pajėgos atkovojo strategiškai svarbų Iziumo miestą. Vėliau socialiniuose tinkluose išplito vaizdo įrašai, kuriuose matyti Ukrainos kariai, ant pastatų keliantys nacionalinę vėliavą.

Anot Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo, Rusijos kariai taip pat pasitraukė iš nedidelio Svatovės miesto Luhansko srityje, tačiau ten toliau veikia su prorusiškais separatistais susiję daliniai.

„Ukrainos laimėjimų akivaizdoje Rusija veikiausiai davė nurodymą patraukti savo karius iš visos Charkivo srities, į vakarus nuo Oskilo upės“, – teigiama pirmadienį paskelbtoje Jungtinės Karalystės (JK) žvalgybos duomenų suvestinėje, kurioje priduriama, kad Ukrainos kariai iki šiol jau atkovojo teritoriją, mažiausiai dukart didesnę už Didįjį Londono regioną.

Kremlius pirmadienį kartojo, kad Rusija tęs savo „specialiąją karinę operaciją“ šalyje, kol pasieks užsibrėžtus tikslus.

„Specialioji karinė operacija tęsiasi ir vyks tol, kol bus pasiekti pradiniai tikslai“, – žurnalistams pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ir pridūrė, kad Maskva šiuo metu „nemato“ galimybių sėsti prie bendro su Kyjivu taikos derybų stalo.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos pirmadienį pranešė, kad, vykdydamos kontrpuolimą, pietinėje Chersono srityje jau atkovojo apie 500 kvadratinių kilometrų teritorijos.

„Iki šiol išlaisvinome apie 500 kvadratinių kilometrų teritorijos“, – teigė Pietų Ukrainos gynybos pajėgų spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk.

Pasak jos, per puolamąsias operacijas visapusiškai išlaisvintos Vysokopilios, Bilogujirkos, Suchyj Stavoko ir Myroliubivkos gyvenvietės.

Maskvos statytinis Chersono mieste Kirilas Stremousovas pirmadienio rytą pareiškė Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“, esą situacija mieste „kontroliuojama“. Jis tvirtino, kad „panikos mieste nėra“.

Ukraina šeštadienį pranešė, kad jos pajėgos vien per šį mėnesį iš Rusijos karių atkovojo daugiau kaip 3 tūkst. kvadratinių kilometrų teritorijos.

JAV veikiantis Karo studijų institutas (ISW) pirmadienį pateikė dabartinės situacijos šalyje vertinimą ir nurodė, kad „Ukraina pakreipė įvykių eigą savo naudai, tačiau dabartinis kontrpuolimas karo neužbaigs“.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimas įžengė į naują trečiąjį etapą, o tam sąlygas sudarė ginklų tiekimas iš Vakarų, pareiškė šalies gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

„Kontrpuolimas įžengė į trečiąjį etapą“, – interviu Prancūzijos dienraščiui „Le Monde“ teigė O. Reznikovas. Pasak jo, pirmajame etape buvo bandoma sustabdyti Rusijos kariuomenės puolimą, antrajame – „stabilizuoti frontą ir išbandyti jų pasipriešinimo pajėgumus“, o trečiajame – atsikovoti savo pozicijas, pradedant nuo šalies pietų ir šiaurės.

„Mūsų kariuomenės vadai sukūrė planą pagal ginkluotę, kurią esame gavę iš savo partnerių: pradėjome naudodami mobiliąsias artilerijos sistemas HIMARS, kad galėtume atkirsti priešo tiekimo linijas ir sunaikinti degalų bei ginklų sandėlius“, – interviu kalbėjo ministras.

O. Reznikovo teigimu, Prancūzija neseniai pažadėjo jo šaliai dar vieną pagalbos paketą. „Negaliu atskleisti detalių, tačiau jame esama labai gerų dalykų. Esu patenkintas“, – tikino jis.

Kiek anksčiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos pranešė, kad praėjusį savaitgalį atkovojo dešimtis miestų ir gyvenviečių, įskaitant strategiškai svarbų Iziumą. Ukrainos politinė vadovybė taip pat apkaltino Rusijos pajėgas, kad atsitraukdamos šios taikosi į nacionalinį elektros tinklą ir šalies rytuose sukėlė plataus masto elektros energijos tiekimo pertrūkį.

O. Reznikovas pridūrė, kad netolimoje ateityje „viskas vyks serijomis“. „Tai atrodys kaip sniego gniūžtė – ji pradės ridentis, vis didės <...>, ir galiausiai antra pagal dydį pasaulio kariuomenė bus priversta atsitraukti“, – teigė gynybos ministras.

Jis pakartojo, kad Ukraina skelbs pergalę, kai atsiims visas Rusijos iki šiol okupuotas teritorijas, įskaitant 2014 m. aneksuotą Krymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)