Televizijos kanalo NTV vadovai nutarė pakartotinai parodyti filmą "Protesto anatomija", kuris susilaukė neigiamos reakcijos iš opozicijos.

"DDoS ataka prasidėjo apie 11 val. Maskvos (9 val. Lietuvos) laiku. Tikriausiai tai reakcija į filmo "Protesto anatomija" rodymą ketvirtadienį vakare; filmas sukėlė dalies internetinės auditorijos pasipiktinimą", pranešama NTV tinklalapyje.

Mat, kaip nurodoma NTV pranešime, "filmo autoriai, pavyzdžiui, tvirtino, kad tarp protesto mitingo dalyvių yra žmonių, kurie ten eina už pinigus".

"Iš karto po filmo demonstravimo tinklalapyje ntv.ru bei NTV puslapiuose socialiniuose tinkluose pasipylė įžeidžiantys komentarai filmo kūrėjų ir televizijos bendrovės adresu, o penktadienį prasidėjo DDoS ataka", - nurodo NTV.

Pasak NTV, "pranešimų iš užkrėstų kompiuterių skaičius siekė 100 tūkstančių per sekundę; ntv.ru veikimą pavyko atstatyti maždaug po valandos", - sakoma NTV pranešime.

Opozicija šį filmą laiko valstybinės propagandos pavyzdžiu ir vadina tai tendencingu iškraipymu.

"Jabloko" lyderis Sergejus Mitrochinas spėja, kad artimiausius šešerius metus žodžio laisvė Rusijoje bus ribojama.

"Žodžio laisvė bus pateikiama rėmuose, kurie nekels pavojaus režimui, - sakė jis. - Liks greičiausiai tokios laisvo žodžio oazės kaip "Echo Moskvy", "Novaja gazeta", tačiau bus taikomos represijos opozicijos aktyvistams".

S.Mitrochinas mano, kad valdžia minimu laikotarpiu pasinaudos valstybine propaganda, kaip buvo ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

"Ryškus pavyzdys - tokio tipo filmai (kaip "Protesto anatomija"), tai nerimą keliantis simptomas. Šitaip valdžia parodo savo svyravimą ir baimę prieš pilietinę visuomenę taip pat ir opoziciją. Tačiau tai taip pat rodo, kad režimas evoliucionuos griežto totalitarizmo link", aiškino S.Mitrochinas, komentuodamas filmo autorių požiūrį, kad opozicijos mitingų dalyviai Maskvoje rinkosi už pinigus.

Dokumentinio filmo "Protesto anatomija" autoriai tvirtino, kad žmonės į mitingus "Už sąžiningus rinkimus" bei akciją "Didelis baltas ratas" Sodų žiede atėjo už pinigus ir sausainius, kurie buvo dalijami nemokamai.

Opozicinio judėjimo "Solidarumas" biuro narys Aleksandras Ryklinas mano, kad filme "Protesto anatomija” tendencingai iškraipomi faktai.

"Tai, kas buvo parodyta naktį - menkavertės žurnalistikos pavyzdys", - sakė jis penktadienį agentūrai "Interfax".

Pasak A.Ryklino. "visi šio filmo gabalai buvo suklastoti nuo pradžios iki galo". "Tiesiog juokinga. Esu įsitikinęs, kad net niekaip su televizijos pramone nesusiję žmonės puikiausiai suprato, jog tai absoliutus iškraipymas", - pažymėjo jis.

Apie dalintus sausus davinius judėjimo "Solidarumas" politinės tarybos narė Nadežda Mitiuškina juokingais vadino NTV tikinimus, jog mitingo dalyviai buvo papirkti pinigais ir sausu daviniu.

"Tai juokinga, Žmonės, turintys profesiją, gali nesunkiai rasti papildomo darbo, o ne eiti į mitingus už 1000 rublių", - nurodė N.Mitiuškina.

"Kokius pinigus reikia sumokėti nusipelniusiam mokytojui, verslininkui. teisininkui, vertėjui, kad jie per speigą eitų į gatvę, žinodami, kad po kelias valandas teks sėdėti policijos nuovadoje", - kalbėjo ji.

O apie vadinamus sausu davinius ji paaiškino, jog "entuziastai atvežė arbatos, riestainių; šaltyje kiekvienas mielai išgers arbatos, bet vien dėl to eiti į mitingą - juokinga".