Žymiausias prezidento Vladimiro Putino kritikas teisiamas sustiprinto režimo kalėjime, kuriame jis kalinamas – kolonijoje IK-6, esančioje maždaug už 250 km į rytus nuo Maskvos.

„Teismas nusprendė, kad A. Navalno bylos nagrinėjimas bus uždaras“, – praėjus kelioms valandoms nuo bylos nagrinėjimo pradžios žurnalistams sakė Maskvos miesto teismo atstovas Vadimas Poželajevas. Jis paragino spaudos atstovus palikti pastatą.

„Begėdiška – nei sąžinės, nei garbės“, – apie teismo sprendimą AFP sakė A. Navalno tėvas Anatolijus, kai jam buvo liepta palikti teismo posėdį, kuriame teisiamas jo sūnus.

47 metų A. Navalnas kadaise organizavo masinius antikremliškus protestus, tačiau dabar atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų turto pasisavinimu, kuriuos jo šalininkai laiko bausme už politinę veiklą.

Jis buvo suimtas 2021 metais, kai parvyko į Maskvą iš Vokietijos, ten jis buvo gydomas po apnuodijimo, dėl kurio kaltino Kremlių.

Nauja „atkakli“ kampanija

A. Navalnui, kuris po įkalinimo skundžiasi sveikatos sutrikimais ir labai sulyso, prie kalėjimo bausmės gali būti pridėta 30 metų.

Jis sakė, kad prokurorai jam pateikė 3828 puslapius, kuriuose aprašyti visi nusikaltimai, kuriuos jis įtariamas padaręs būdamas kalėjime.

„Nors iš tomų kiekio aišku, kad esu rafinuotas ir užkietėjęs nusikaltėlis, neįmanoma sužinoti, kuo konkrečiai esu kaltinamas“, – šmaikštavo A. Navalnas.

Be kita ko, jis kaltinamas ekstremistinės veiklos finansavimu, viešu ekstremistinės veiklos kurstymu ir „nacistinės ideologijos reabilitavimu“.

A. Navalnas pasmerkė V. Putino intervenciją Ukrainoje, pavadindamas ją „tragedija“ ir sakydamas, kad Maskvos pralaimėjimas yra „neišvengiamas“.

O pirmadienį jo komanda paskelbė pradedanti kampaniją, kuria siekiama atgrasyti rusus nuo paramos karui.

Internete paskelbtame pranešime A. Navalno komanda teigė planuojanti „ilgą, atkaklią ir varginančią, bet be galo svarbią kampaniją, kurios metu žmones nuteiksime prieš karą“.

„Prieš aklavietę, į kurią beprotiškai ir kvailai mus įstūmė Putinas 2022 metų vasario 24 dieną“, – sakoma jos pranešime ir priduriama, kad planas – per kelis mėnesius „fundamentaliai“ pakeisti Rusijos viešąją nuomonę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją