Kaip paaiškėjo, FST parengtas projektas „Instrukcijos dėl piliečių kreipimųsi nagrinėjimo organizavimo“, kuris kai kurių skeptikų vertinimu faktiškai sugrąžina 1937-ųjų metų režimą.

Dokumente aiškiai nurodoma, kad vienintelis kriterijus, pagal kurį bus atrenkami „tinkami“ pranešimai – jurisdikcija. Kitaip tariant, bus tikrinama bet kokia informacija apie šnipinėjimą, valstybės išdavystę ar terorizmą, nepriklausomai nuo to, ar po ja pranešėjas pasirašė.

Pagal naująją instrukciją tarnybos gauti pranešimai apie nusikaltimus ar įvykius, keliančius grėsmę asmens ar visuomenės saugumui, bus svarstomi ir nedelsiant perduodami kompetentingiems pareigūnams, kurie turi atlikti tyrimą ar kvotą. FST specialistams nurodoma įdėmiai įsiskaityti į kiekvieną laišką.

Net jeigu anoniminio laiško autorius ir apsireikštų, apie pranešimo patikrinimo rezultatus jam gali būti ir nepranešta. O štai į asmeninius pranešimus atsakyti privalu. Atplėšti vokus su žymomis „asmeniškai“ ar „konfidencialu“ taip pat galės ne bet kas. Laiškas bus perduotas į rankas konkrečiai tam, kam jis adresuotas.

Nebus atsakoma ir į tuos laiškus, kuriuose grasinama minėtai tarnybai ar vartojami necenzūriniai žodžiai. Jų autoriai gali sulaukti didesnio jėgos institucijų susidomėjimo.