Kaip rašo „Važnyje istorij“, Rusijos Kemerovo regione policija pas mobilizuotų karių sutuoktines pradėjo lankytis lapkričio 15 dieną. Pareigūnai moteris perspėjo apie pavojus, jų tykančius, jeigu dalyvaus nesankcionuotose akcijose, prašė parodyti telefonus ir ką seka „Telegram“ tinkle. Leidiniui žinomi mažiausiai šeši tokie vizitai, nors viešai moterys apie ketinimus rengti tokias akcijas ir neužsiminė.

„Nežinau, kaip mus surado. Numeriai juk slapti. Turėjome rinktis Kemerove, bet susirinko viso labo 60 žmonių, ir leidimo mums niekas nedavė. Liepė prisijungti prie Novosibirsko pokalbių grupės internete. Nesuprantu kam, jeigu galiausiai vis tiek prašymą atmetė, ir mes niekur nesirinkome. Tikriausiai nusprendė kastis iki pat šaknų, bijojo, kad, neduok Dieve, sugalvosime surengti nesankcionuotą mitingą, jeigu jau sankcionuoto neleido“, – sakė viena iš moterų. Neilgai trukus po policijos pareigūnų apsilankymo mobilizuotųjų artimųjų pokalbių grupės internete nebeliko.

Krasnojarsko krašte, rašo „Važnyje istorii“, policijos pareigūnai skambina mobilizuotų karių žmonoms ir grasina ekstremizmo, kuriuo, esą, jos užsiima, padariniais. Kaip teigia viena iš leidinio pašnekovių, sulaukusių tokio skambučio, jos policija klausė, ar ji priklauso grupei „Kelias namo – Krasnojarsko kraštas“.

„Telegram“ kanalas „Kelias namo“, vienijantis mobilizuotų karių artimuosius, reikalaujančius jų mylimus žmones sugrąžinti namo, buvo įkurtas 2023 metų rugpjūčio 20 dieną, dabar jis turi daugiau nei 11 tūkst. sekėjų. Nuo lapkričio pradžios kanale galima rasti mažiausiai 30 regioninių pokalbių grupių – dalis iš jų jau nebeprieinamos, o daugumą kitų sudaro vos kelios dešimtys žmonių.

Nuo rugsėjo „Kelias namo“ publikuoja instrukcijas, kaip parašyti kreipimąsi į Valstybės Dūmą, pavieniams deputatams ir asmeniškai prezidentui Vladimirui Putinui. Lapkričio 12 dieną „Telegram“ kanalas paviešino mobilizuotų asmenų artimųjų vardu parengtą manifestą, kuriame teigiama, kad jie žada savo paramą tiems, kas sugrąžins jų artimuosius namo. „Mes neprimetame požiūrio dėl karinio konflikto Ukrainoje. Kiekvienas turi teisę apsispręsti savarankiškai. Tik palaikysime tuos, kurie mūsų vyrus grąžins namo“, – teigia manifesto autoriai.

Lapkričio pradžioje „Kelias namo“ pasirodė pasiūlymas rinktis į mitingą ir jungtis prie regioninių komunistų partijos renginių, skirtų Spalio revoliucijos metinėms. Akcijos praėjo ramiai, be incidentų: kaip kad skelbė patys mobilizuotųjų artimieji, „jokių grasinimų nesulaukė“, niekas nebandė jų sulaikyti.

Netrukus po to „Telegram“ kanale buvo surengta apklausta, klausta, ar dalyviai pasirengę savo gyvenamoje vietoje kreiptis į vietos valdžią ir prašyti leidimo lapkričio 19 dieną surengti mitingą. Trečdalis iš kiek daugiau nei tūkstančių atsakiusiųjų (35 proc. iš 1093 žmonių) atsakė esantys pasirengę, tačiau net pusė pasirinko variantą „tik dalyvausime“. Galiausiai prašymai išduoti leidimą mitingui pateikti vos keliuose miestuose – tik nė vienam valdžia reikiamo leidimo neišdavė.

Čeliabinske merijos darbuotojai mobilizuotųjų žmonoms pasiūlė vietoje mitingo organizuoti susitikimą su karinio komiteto ir vietos „Karinės brolijos“ atstovais, rašė leidinys „7×7“. Šiame susitikime, vykusiame lapkričio 14 dieną, valdžios pareigūnai kategoriškai atmetė mitingo idėją, pareiškę, kad gavo viso labo elektroninį, o ne popierinį prašymą.

Novosibirsko savivaldybė atsisakymą suteikti leidimą mitingui argumentavo tuo, kad jo tikslas „pažeidžia įstatymų principus“ (ką turėjome omenyje, savivaldybės konkrečiai neįvardijo). Po to moterys paaiškino nusprendusios mitingą surengti „slaptoje vietoje dalyvaujant tik tiems, kuriuos su mobilizuotais asmenimis sieja tiesioginis ryšys“.

Prašymas surengti renginį Maskvoje

Krasnojarsko valdžia pagrindine priežastimi, kodėl neišduotas leidimas, įvardijo dar COVID pandemijos metu įvestus ribojimus. Gavusi neigiamą atsakymą, pokalbių grupės, kur buvo aptarinėjami mitingo reikalai, administratorė pareiškė daugiau nebegalinti tuo užsiimti ir perleido administratoriaus įgaliojimus Valentinai Voroncovai – regiono įstatymų leidžiamosios valdžios deputatės Jelenos Penzinos padėjėjaio. V. Voroncova parašė, jog mitingo idėjai nebepritaria, o kitas nares, ir toliau reikalavusias jo imtis, pašalino, argumentuodama grubiu bendravimu. Neilgai trukus buvo pašalintas ir visas pokalbis.

Apie prašymo surengti mitingą Maskvoje pateikimą „Kelias namo“ informavo lapkričio 15 dieną. Teigta, kad tokios akcijos tikslas – išreikšti palaikymą mobilizuotiems asmenims, nustatyti tikslų jų tarnybos terminą ir demobilizuoti 2022 metų rugsėjo gale tarnybon pašauktus asmenis. Kaip sureagavo Maskvos valdžia, kol kas informacijos nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)