Kremliaus partijos „Vieningoji Rusija“ vadovas Dmitrijus Medvedevas savo partijos rezultatus pavadino teigiamais. „Jau dabar galima sakyti, kad „Vieningoji Rusija“ pasirodė garbingai“, – pasak valstybinės naujienų agentūros TASS, sekmadienį sakė buvęs Rusijos prezidentas.

D. Medvedevas, kuris vis dar turi įtakos Rusijos politikoje kaip Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas, sakė, kad jo partijai pavyko išlaikyti beveik visas pozicijas.

Rugsėjo 8-10 dienomis rinkimai įvairiais lygmenimis vyko 85 regionuose. Rezultatų nebuvo galima nepriklausomai patikrinti.

Pasak Rusijos pareigūnų, Rusijos sostinės mero rinkimuose dalyvavo daugiau nei 40 proc. rinkėjų. Kai 2013 metais įkalintas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas kandidatavo į mero postą, šis rodiklis siekė 32 proc.

Suskaičiavus 91 proc. balsų, dabartinis meras Sergejus Sobianinas buvo aiškus favoritas, gavęs 2,44 mln. balsų, sekmadienį vakare pranešė rinkimų komisija.

Oponuojantis kandidatas Leonidas Ziuganovas, Rusijos komunistų partijos lyderio anūkas, kol kas gavo tik 260 tūkst. balsų.

Dabartinis Maskvos srities gubernatorius Andrejus Vorobjovas, suskaičiavus apie pusę balsų, buvo surinkęs daugiau kaip 80 proc. balsų.

Patys nelaisviausi rinkimai

Visoje šalyje buvo gauta pranešimų, kad įmonės ir administracijos ragina savo darbuotojus balsuoti. Rinkėjų daugiausia buvo prašoma balsuoti elektroniniu būdu.

Šeštadienį viena maskvietė buvo nuvežta į policijos nuovadą ir nubausta pinigine bauda už tai, kad reikalavo popierinio biuletenio, o ne balsuoti elektroniniu būdu, pranešė Rusijos žmogaus teisių organizacija „OVD-Info“.

Iš vieno Sibiro regiono buvo gautas pranešimas, kad rinkimų komisija per klaidą rezultatus paskelbė likus 20 minučių iki paskutinių balsavimo punktų uždarymo.

Pietų Rusijoje, kaip pranešama, buvo bauginami rinkimų stebėtojai, įteikiant jiems šaukimus į kariuomenės verbavimo skyrius.

Praėjus daugiau nei 18 mėnesių nuo karo prieš Ukrainą pradžios, Kremlius taip pat surengė parodomuosius rinkimus keturiose neteisėtai aneksuotose Ukrainos teritorijose. Pareigūnų teigimu, okupuotose teritorijose „Vieningoji Rusija“ laimėjo didele balsų persvara, nors šių rinkimų rezultatai nebus pripažinti tarptautiniu mastu.

„Mes gauname didelį pritarimą, visur gauname daugumą, keturiuose regionuose už „Vieningąją Rusiją“ savo balsus atidavė daugiau kaip 2,7 mln. žmonių“, – sekmadienį sakė partijos centrinio vykdomojo komiteto vadovas Aleksandras Sidiakinas, pranešė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

Nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija „Golos“ per „Telegram“ pranešė, kad rinkėjams buvo daromas spaudimas ir kad jos stebėtojams kartais buvo neleidžiama susipažinti su rinkėjų sąrašais.

„Golos“ buvo paskelbta „užsienio agente“ ir yra rakštis Rusijos politinei valdžiai. Prieš kelias savaites buvo sulaikytas vienas iš jos pirmininkų Grigorijus Melkoniancas.

Masinių represijų prieš Rusijos opozicijos atstovus akivaizdoje nepriklausomi stebėtojai teigė, kad šie rinkimai buvo patys nelaisviausi nuo pat prezidento Vladimiro Putino atėjimo į valdžią prieš beveik 24 metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją