„Prašau jūsų pripažinti Aleksejaus Uliukajevo kaltę“, – Maskvos teismui pasakė prokuroras Borisas Neporožnas. Jis paprašė skirti kaltinamajam 10 metų kalėjimo bausmę ir 500 mln. rublių (apie 7 mln. eurų) baudą.

„Atsakovo kaltė dėl kyšio paėmimo visiškai įrodyta“, – pridūrė jis.

A. Uliukajevas buvo areštuotas pernai lapkritį, kai dar dirbo ministro poste. Pranešta, kad per slaptą policijos operaciją jis buvo užkluptas imantis kyšį mainais į pritarimą valstybinei naftos milžinės „Rosneft“ planams perimti iš valstybės mažesnės naftos pramonės grupės „Bašneft“ kontrolinį akcijų paketą.

Jis yra aukščiausio rango pareigūnas, areštuotas per 17 V. Putino valdymo metų.

B. Neporožnas kaltino A. Uliukajevą, anksčiau pasisakiusį prieš valstybės kišimąsi į ekonomiką, 2 mln. dolerių prievartavimu iš „Rosneft“ vadovo ir V. Putino patikėtinio Igorio Sečino, kurį daugelis laiko antru įtakingiausiu žmogumi Rusijoje.

I. Sečinas atsisakė pasirodyti teisme kaip liudininkas, nors ne kartą buvo kviečiamas, ir priežastimi nurodė intensyvią darbotvarkę.

A. Uliukajevas kaltinimus neigė ir sakė, kad buvo apšmeižtas. Jis tvirtino paėmęs iš I. Sečino krepšį, nes esą manė, kad viduje bus vynas ir kitos dovanos.

B. Neporožnas apkaltino buvusį ministrą, kad šis parodė I. Sečinui du pirštus, esą turėjusius reikšti 2 mln. dolerių.

„Jūs asmeniškai paėmėt krepšį su 2 mln. dolerių, kurie turėjo būti kyšis“, – sakė jis ir pridūrė, kad eksministras „bandė pavaizduoti save provokacijos auka“.

Prokuroras tvirtino, kad A. Uliukajevas išsireikalavo kyšį, nors jam nieko nereikia ir jis „vartosi piniguose“.

A. Uliukajevo areštas pribloškė šalies liberalų elitą, o V. Putinas atleido jį iš ekonomikos ministro posto.

I. Sečinas vienu įtakingiausių Rusijos veikėjų tapo pavertęs „Rosneft“ didžiausia pasaulyje naftos kompanija, kurios akcijos platinamos viešai.