"Mums didelį nerimą kelia dabartinės Gruzijos vadovybės kursas spręsti teritorines problemas pasitelkiant jėgą", - pareiškė prezidentas, atsakinėdamas į šalies gyventojų klausimus.

V.Putinas pabrėžė, kad būtina užkirsti kelią tokiems bandymams. "Tai mes darome ir dialogo su Gruzijos kolegomis (metu), ir tarptautiniu lygiu, ESBO", - sakė jis.

Rusijos ir Gruzijos santykiai pablogėjo po to, kai rugsėjo mėnesį Tbilisyje buvo areštuoti keturi šnipinėjimu apkaltinti rusų karininkai. Rusija reaguodama paskelbė Gruzijai transporto blokadą, pradėjo masinę gruzinų deportaciją ir ėmė taikyti tam tikrus prekybos suvaržymus.

Gruzija mano, kad Rusija keršija už Tbilisio siekį įstoti į NATO ir bando perimti nuo Gruzijos atskilusių regionų kontrolę, tačiau V.Putinas tai neigia.

"Nesiekiame ... plėsti savo teritorijos. Mums savo teritorijos užtenka", - per tiesioginę transliaciją atsakinėdamas į Rusijos gyventojų klausimus sakė prezidentas.

"Bet negalime leisti kraujo praliejimo toje teritorijoje", - pridūrė jis. Anksčiau V.Putinas per susitikimą su Europos Sąjungos atstovais sakė, kad regione artėjama kraujo praliejimo link.

V.Putinas taip pat pakartojo, kad dėl Abchazijos ir Pietų Osetijos problemų atidžiai stebės užsienio precedentus, pirmiausia - Kosovo, kuriame gyvenantys etniniai albanai siekia atsiskirti nuo Serbijos, likimą.

Prezidentas priminė, kad Rusija aktyviai dalyvauja taikos palaikymo operacijose Gruzijos teritorijoje, stengdamasi užkirsti kelią konfliktams.

"Daug mūsų kariškių žuvo, atlikdami šią tarptautinę pareigą", - pabrėžė jis.

Pasak prezidento, Rusija "kaip ir anksčiau pasirengusi tam, kad santykiai su tokia artima liaudimi kaip gruzinų liaudis, stotų į normalias vėžes".

Jis pažymėjo, kad gruzinų liaudis visada buvo artima Rusijai. "Gruzija savanoriškai įėjo į Rusijos imperiją", - priminė V.Putinas.

Jis pridūrė, kad Rusijoje gruzinų liaudis, kuri įnešė neįkainojamą indėlį į šalies vystymąsi karinėje meno ir mokslo srityse, ypač gerbiama.

Rusijos prezidentas taip pat pareiškė, kad teisėsaugos organams negalima persekioti žmonių pagal etninę priklausomybę ir kad jie turi gaudyti tik nusikaltėlius.

"Aš, žinoma, negaliu pritarti atrankiniams veiksmams pagal etninį principą. Atvirkščiai, ne tik raginu teisėsaugos ir administracinius organus susilaikyti nuo tokių veiksmų, bet ir manau, kad tokie veiksmai yra neleistini", - atsakinėdamas į Rusijos gyventojų klausimus sakė V.Putinas.

Jis pažymėjo, kad tai "ypač liečia žmones, legaliai gyvenančius Rusijoje, o juo labiau - Rusijos piliečius".

Komentuodamas faktą, kad kai kurie valdininkai ir teisėsaugos pareigūnai nepagrįstai persekiojo gruzinų tautybės asmenis, V.Putinas teigė: "Garsi rusų patarlė sako: "Priversk nelabai protingą žmogų Dievui melstis, jis gali ir kaktą prasiskelti".

"Kova su nusikaltėliais turi vykti nuolat ir visada. Gruzinų atveju, tai sulaukė ypatingo dėmesio, nes (šie veiksmai buvo) aštriausio pobūdžio", - pareiškė Rusijos prezidentas.

Kalbėdamas apie Rusijos teritorijoje nelegaliai gyvenusių Gruzijos piliečių išsiuntimą, V.Putinas nurodė, kad kitų šalių piliečių, nelegaliai gyvenančių Rusijoje, išsiunčiama dar daugiau negu gruzinų.

Neįvardydamas jokių valstybių, V.Putinas teigė, kad vienos iš jų piliečių buvo išsiųsta 15,3 tūkst., kitos - 13,4 tūkst., o gruzinų - tik 5 tūkstančiai.

"Todėl kalbėti, kad tai yra išskirtinai atrankiniai veiksmai, neteisinga", - sakė V.Putinas.