Rusijos prezidentas D. Medvedevas žurnalistams teigė, kad Jungtinių Valstijų sprendimas tęsti skydo kūrimą Europoje nepaisant Rusijos reikalavimų, privers Maskvą „imtis atsakomųjų veiksmų – to, ko mieliau nedarytume“.

„Tuomet kalbėtume apie mūsų branduolinių pajėgumų puolamojo potencialo vystymą. Tai būtų labai blogas scenarijus“, – kalbėjo Rusijos vadovas, kurį cituoja naujienų agentūra AFP.

Jis taip pat pakartojo anksčiau išsakytą grasinimą nutraukti naująją, šiais metais įsigaliojusią nusiginklavimo sutartį START, jei priešraketinis skydas bus įrengtas ir valdomas be Kremliaus indėlio.

„Tai būtų labai blogas scenarijus. Tai būtų scenarijus, kuris grąžintų mus į Šaltojo karo laikotarpį“, – teigė jis.

Maskva priešinasi NATO planams dislokuoti priešraketinės gynybos sistemą. Nors Vakarams ši sistema – būdas apsisaugoti nuo tokių valstybių, kaip Iranas, Rusija mano, kad ji gali būti nukreipta prieš ją.

Kremlius labiausiai baiminasi, kad skydas vieną dieną gali būti panaudotas ne atskriejančioms raketoms numušti, bet Rusijai pulti.

D. Medvedevas trečiadienį pareikalavo teisinių garantijų iš Jungtinių Valstijų, kad taip niekada nenutiks – apsidraudimo, kurio, anot Maskvos, Vašingtonas nesutinka duoti.

NATO jau pakvietė Rusiją išreikšti savo nuogąstavimus formaliuose susitikimuose, tačiau atsisakė suteikti formalų vaidmenį skydo valdyme, kurio Maskva siekia.

„Norėtume, kad priešraketinė gynyba būtų vystoma pagal aiškias taisykles“, – spaudos konferencijoje kalbėjo D. Medvedevas.

Jis teigė suprantąs Jungtinių Valstijų argumentą, kad skydas nukreiptas ne į Rusiją, o į tokias valstybes, kaip Iranas. Tačiau jis tvirtina, kad tokios valstybės dar neturi pajėgumų panaudoti branduolinius ginklus prieš Vakarus.

„Tai reiškia, kad jis nukreiptas prieš mus. O jei ne, pakvieskite mus bendradarbiauti (dislokuojant skydą ir jį valdant)“, – sakė jis.