Penkių valstybių – Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir PAR – užsienio reikalų ministrai, susitikę Keiptaune į dviejų dienų konferenciją, kurią temdė karo Ukrainoje padariniai, paragino „iš naujo subalansuoti“ pasaulinę tvarką.

„Mūsų susitikimas turi pasiųsti tvirtą žinią, kad pasaulis yra daugiapolis, kad jis keičia pusiausvyrą ir kad senais būdais negalima spręsti naujų situacijų, – sakė Indijos užsienio reikalų ministras Subrahmanyamas Jaishankaras per įžanginę kalbą. – Esame permainų simbolis ir turime atitinkamai veikti.“

Rusijos invazija į Ukrainą iš esmės izoliavo Maskvą tarptautinėje arenoje ir privertė ją siekti glaudesnių ryšių su Kinija ir kitomis šalimis.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad „daugiau nei dešimt“ šalių, tarp jų ir Saudo Arabija, esą išreiškė susidomėjimą prisijungti prie BRICS, o grupė šiuo metu formuoja savo požiūrį.

Šis klausimas buvo aptartas su Keiptaune viešinčiu Saudo Arabijos aukščiausiuoju diplomatu princu Faisalu bin Farhanu al Saudu, sakė S. Lavrovas.

Kinijos užsienio reikalų viceministras Ma Zhaoxu pareiškė, kad Pekinas palankiai vertina potencialius kandidatus. „Tikimės, kad prie mūsų didelės šeimos prisijungs daugiau šalių“, – spaudos konferencijoje sakė Ma.

BRICS susitikimas

Susitikimas vyko prieš rugpjūčio mėnesį numatytą valstybių vadovų susitikimą, kuris dėl galimo Rusijos prezidento Vladimiro Putino dalyvavimo kelia problemų šeimininkei Pietų Afrikai.

V. Putinui yra išduotas Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) arešto orderis dėl kaltinimų, kad Rusija neteisėtai deportavo ukrainiečių vaikus.

Tikimasi, kad Pretorija, TBT narė ir palaikanti glaudžius diplomatinius ryšius su Maskva, areštuos V. Putiną, jei jis atvyks į šalį.

Ketvirtadienį PAR užsienio reikalų ministrė Naledi Pandor pakartojo, kad V. Putinas, kaip ir visi kiti lyderiai, buvo pakviestas, ir pridūrė, kad vyriausybė ieško „teisinių galimybių“.

„Nemiegate naktimis?“

N. Pandor pabrėžė, kad aukščiausiojo lygio susitikimas bus surengtas Johanesburge, nes žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad vyriausybė svarsto galimybę perkelti jį kitur, kad išvengtų šio klausimo.

Kadangi vis pasigirsdavo klausimų apie galimą V. Putino vizitą, N. Pandor šmaikštavo su savo kolega iš Brazilijos Mauro Vieira, klausdama: „Ar jūs nemiegate naktimis apie tai galvodami?“

Tuo tarpu prie viešbučio, kuriame vyko susitikimas, maždaug dešimt protestuotojų su Ukrainos vėliavomis ir tradiciniais drabužiais skandavo „Sustabdykite Putiną! Sustabdykite karą!“ Kai kurie jų laikė plakatus su Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo atvaizdu, ant kurių kraujo raudonumo raidėmis buvo užrašyta „vaikų žudikas“.

„Sunku suvokti, kad Pietų Afrikos Respublika, kuri taip tvirtai laikosi vaikų teisių apsaugos klausimais, spaudžia ranką asmeniui, kuris dalyvauja šiuose sisteminiuose karo nusikaltimuose prieš Ukrainos vaikus“, – AFP sakė 41 metų Dzvinka Kačur, PAR ukrainiečių asociacijos narė.

Vis dėlto, pasak N. Pandor, užsienio reikalų ministrai apie V. Putiną nekalbėjo, o daugiausia dėmesio skyrė galimam alternatyvių JAV doleriui valiutų naudojimui tarptautinėje prekyboje ir Naujojo plėtros banko, dar vadinamo BRICS banku, stiprinimui.

Taip pat buvo aptarti būdai, kaip „užtikrinti, kad netaptume sankcijų, turinčių antrinį poveikį šalims, nesusijusioms su problemomis, dėl kurių tos vienašališkos sankcijos buvo įvestos, aukomis“, sakė ji, akivaizdžiai turėdama omenyje Vakarų priemones prieš Rusiją.

Pretorija, kuri teigia norinti išlikti neutrali dėl karo Ukrainoje, tačiau kritikų kaltinama palankumu Kremliui, jau seniai pasisako už tai, kad BRICS veiktų kaip atsvara Vakarų dominuojamai tarptautinei tvarkai.

15 užsienio reikalų ministerijų atstovų iš Afrikos ir pasaulio pietų šalių buvo pakviestos į antrąją derybų dieną penktadienį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)