Pirmas asmuo buvo sulaikytas kovo 3 d. Jėgos struktūrų pareigūnai apsilankė pas Maskvos gyventoją, kuri buvo nufilmuota ištarianti frazę „Didvyriams šlovė“. Ji buvo nuvežta į policijos nuovadą, kur praleido naktį, „OVD-info“ papasakojo moters interesams atstovaujantis advokatas. Tada ji buvo išleista į laisvę ir turės sumokėti 1,5 tūkst. rublių (apie 15 eurų) baudą už draudžiamos simbolikos demonstravimą.

Kovo 5-osios ryte jėgos struktūrų pareigūnai pasibeldė į kitos Maskvos gyventojos – Polinos Orechovos – duris. Ji buvo sulaikyta pagal straipsnį dėl mitingų rengimo taisyklių pažeidimų, nes dalyvavo A. Navalno atminimo akcijoje, vasario 17 d. surengtoje Sacharovo prospekte, skelbia „OVD-info“. Jai gresia 10–20 tūkst. rublių (101–202 eurų) bauda arba iki 40 val. viešųjų darbų. Sulaikytoji buvo atvežta į Ostankino rajono policijos nuovadą protokolui surašyti.

Taip pat kovo 5 d. Federalinės saugumo tarnybos (FSB) centro „E“ darbuotojai sulaikė Jeleną Gribkovą, kuri dalyvavo A. Navalno laidotuvėse. Mergina buvo nuvežta į Vidaus reikalų ministerijos skyrių Danilovo rajone, rašo „OVD-info“. Prieš tai ją sulaikė vasario 17 d. Sacharovo prospekte, bet tik įspėjo ir paleido.

Tą pačią dieną policininkai sulaikė iš namų išeinantį dar vieną Maskvos gyventoją – Jegorą Komlevą. Jį nuvežė į policijos nuovadą, nufotografavo ir atėmė pasą. Pagal kokį straipsnį vyrui bus pateikti kaltinimai, kol kas nežinoma.

Anksčiau skelbta, kad A. Navalno laidotuvių dieną sulaikyti mažiausiai 128 žmonės 19 Rusijos miestų.

Per kalėjime mirusio Kremliaus kritiko ir opozicijos lyderio A. Navalno laidotuves buvo girdėti ir protestų prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

„Rusija be Putino!“, „Putinas – žudikas!“, „Rusija bus laisva!“ ir „Karui – ne!“, penktadienį Maskvoje skandavo žmonės. Netoli susirinkusiųjų budėjo didelis uniformuotų Rusijos specialiosios policijos pareigūnų kontingentas, ore tvyrojo įtampa.

Tiesioginėje transliacijoje platformoje „YouTube“ A. Navalno komanda parodė tūkstančius už metalinių atitvarų stovinčių žmonių, skanduojančių „Navalnas, Navalnas, Navalnas“. „Mes nepamiršime. Mes neatleisime.“

Po laidojimo apeigų rudos spalvos karstas iš cerkvės buvo pervežtas į Maskvos Borisovo kapines palaidoti, į kapines tūkstančiai žmonių nuo bažnyčios ėjo pėsčiomis.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas anksčiau buvo perspėjęs dėl nesankcionuotų protestų.

A. Navalno šalininkai ir artimieji, taip pat žmogaus teisių aktyvistai kaltina V. Putiną kalėjime nužudžius didžiausią Rusijos opozicijos veikėją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją