"Tai, ką išgyveno šalis dešimtajame dešimtmetyje, galima palyginti su kitais didžiausiais kataklizmais mūsų šalies istorijoje - su XVII sumaištimi, su Napoleono antpuoliu, su Hitlerio agresija ir su pilietiniu karu. Nes kaskart iškildavo klausimas: būti ar nebūti pačiai šaliai, būti ar nebūti liaudžiai. O lyginant sugriovimus ir žalą, kuri buvo padaryta liaudžiai, ekonomikai per dešimtąjį dešimtmetį, tai aiškiai reikia pabrėžti, kad visa tai prilygsta netektims Didžiajame Tėvynės kare", - sakė Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Kirilas trečiadienį per premjero, kandidato į Rusijos prezidentus Vladimiro Putino susitikimą su Rusijos tradicinių religijų atstovais.

Bažnyčios vadovas drauge pažymėjo, kad dešimtasis dešimtmetis atvėrė ir naujų galimybių, tarp jų ir sąžinės laisvei, pasaulėžiūros pasirinkimui, "ir mes niekada neužmerksime akių, žiūrėdami į visa tai, kas buvo gera padaryta, bet grėsmių valstybei buvo milžiniškų".

"Na, o kas yra pirmasis naujo tūkstantmečio dešimtmetis? Per Dievo stebuklą, aktyviai dalyvaujant šalies vadovybei, mums pavyko įveikti šią baisią sistemos, pačius liaudies gyvenimo pamatus griaunančią krizę", - pažymėjo patriarchas.

Jis dėkingas V.Putinui už tai, kad šis išvedė šalį iš "sunkaus dešimtojo dešimtmečio" krizės.

"Didžiulį vaidmenį ištaisant šį mūsų istorijos kreivumą suvaidinote asmeniškai Jūs, Vladimirai Vladimirovičiau. Aš norėčiau jums padėkoti. Jūs kažkada sakėte, kad dirbote kaip vergas galerose. Skirtumas tik tas, kad vergas nebuvo taip atsidavęs, kaip buvote labai atsidavęs Jūs", - sakė patriarchas Kirilas.

Putinas: valstybė nesikiš į religinių organizacijų veiklą

Tuo tarpu ministras pirmininkas, kandidatas į Rusijos prezidentus V. Putinas pareiškė, kad valstybė neketina daryti įtakos religinių organizacijų reikalams.

"Mes neketiname kištis ir nesikišime į religinių organizacijų reikalus. Valstybė to nedarys jokiomis aplinkybėmis", - pareiškė V.Putinas trečiadienį susitikime su Rusijos tradicinių religijų atstovais.

V.Putinas pabrėžė, kad čia jis turi omenyje taip pat ir musulmoniškas organizacijas.

"Mes jokiu būdu nedarysime įtakos tam, kaip organizuoja savo veiklą šios organizacijos, raginti jas pasidalyti į smulkesnes, neprimesime savo sprendimų, susijusių su konsolidacija. Tai pačios religinės bendruomenės vidaus reikalas", - sakė V.Putinas.