Penktadienį Sevastopolyje Rusijos federalinė saugumo tarnyba apklausė ukrainiečių žurnalistę ir „Tiriamosios žurnalistikos centro“ redaktorę Nataliją Kokoriną. Žurnalistė buvo apklausiama šešias valandas, kol galiausiai Federalinė saugumo tarnyba nusprendė ją išleisti, rašo „Kyiv Post”.

N. Kokorinos kolegos teigia, kad tuo metu, kol žurnalistė buvo apklausiama, jos tėvų bute vykdyta krata. Žurnalistės tėvas prašė nefilmuoti šalia namų ir nepateikė jokios informacijos, susijusios su krata. Visai neseniai Sevastopolyje buvo apieškotos ir kitos vietinės žurnalistės Anos Andriyevskos tėvų butas. A. Andriyevska taip pat yra buvusi „Tiriamosios žurnalistikos centro“ redaktorė.

„Tiriamosios žurnalistikos centro“ vadovė teigė, kad dar nėra visiškai susipažinusi su bylos aplinkybėmis. Žurnalistams ir advokatui nebuvo leista stebėti kratos, tačiau jie apsilankė Federalinės saugumo tarnybos biure Sevastopolyje.

Kaip teigia centro vadovė Valentina Samar, federalinė saugumo tarnyba konfiskavo A. Andriyevskos tėvo kompiuterį ir senas užrašų knygeles, nors A. Andriyevska jau metus laiko gyvena Kijeve. Pasak V. Samar, ši krata galėjo būti susijusi su naujausiu jos straipsniu ciklu apie Krymo gyventojus, kurie kaunasi Donbase ir tiki, kad pusiasalis kada nors ir vėl priklausys Ukrainai.

Teigiama, kad šiuo metu Kryme tokios viešos diskusijos yra laikomos nusikalstama veika.

„A. Andriyevska buvo laikoma įtariamąja dėl pasikėsinimo į Rusijos Federacijos teritorinį vientisumą“, – pasakojo dabartinė „Tiriamosios žurnalistikos centro“ vadovė.

Nepaisant to, kad Krymo pusiasalyje žurnalistai nuolat susiduria su persekiojimu ir spaudimu, N. Kokorinai pavyko atlikti daugelį svarbių žurnalistinių tyrimų, susijusių su Krymo spaudos laisvės pažeidimais ir išpuoliais prieš vietinę žurnalistų bendruomenę. Moteris yra gimusi Sevastopolyje ir žurnalistinį darbą dirba nuo 2006 metų.

„Negaliu pasakyti, kas pakeitė situaciją. Bet žinokite, kad Kryme šiuo metu veikiama neteisėtai“, – sako V. Samar.

Po N. Kokorinos suėmimo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija pasmerkė spaudimą Kryme dirbantiems nepriklausomiems žurnalistams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (235)