Vidaus reikalų ministerijos Tyrimų komitetas antradienį pranešė apie S.Magnitskio mirtį nuo "toksinio šoko ir ūmaus širdies nepakankamumo".
S.Magnitskio advokatai sako, kad 37-erių metų juristas mirė pirmadienio vakarą nuo kasos plyšimo.

S.Magnitskis dirbo teisės įmonėje "Firestone Duncan" ir bendradarbiavo su kažkada buvusiu didžiausiu užsienio investicijų fondu Rusijos rinkoje "Hermitage Capital".

"Hermitage Capital" steigėjas Billas Browderis kaltina miliciją, teisėjus ir aukštus pareigūnus pagrobus iš fondo tris bendroves, mėginus gauti iš "Hermitage" pagal suklastotus dokumentus daugiau kaip 1 mlrd. JAV dolerių ir pavogus per pagrobtas bendroves 230 mln. dolerių iš Rusijos biudžeto.

Rusijos valdžia uždraudė B. Browderiui įvažiuoti į šalį ir apkaltino jį bei S.Magnitskį vengus sumokėti daugiau kaip 500 mln. rublių mokesčių.
"Gydytojai nerado smurtinės mirties požymių. Bus skrodimas, per kurį paaiškės mirties priežastis", - sakė VRM tyrimų komiteto atstovė Irina Dudukina.

"Dėl laikymo sąlygų jis skundėsi, bet dėl sveikatos, savijautos nebuvo jokių nusiskundimų... Mums šis tragiškas pranešimas buvo visiškai netikėtas", - pridūrė ji.

"Hermitage" antradienį pranešė, jog S.Magnitskis prašė pagalbos ir padavė skundą, "kuriame nurodė, jog dėl laikymo kalėjime rimtai pablogėjo jo sveikata, nuolat atsisakoma jam suteikti būtiną gydymą".
B.Browderis mano, kad S.Magnitskis tapo jėgos struktūrų darbuotojų ir pareigūnų, kurie apkaltino jį sukčiavimu, auka.

"Jis buvo tos pačios nusikalstamos grupės įkaitas, ir jis mirė pas juos nelaisvėje... Sergejus buvo drąsus ir nekaltas žmogus, kuris priešinosi blogiui ir sumokėjo už tai savo gyvybe", - sakė jis agentūrai "Reuters".

B.Browderis teigia, jog S.Magnitskis nebuvo susijęs su bendrovių, įtariamų mokesčių nemokėjimu, finansiniais reikalais, o "Firestone Duncan" partneris Jamisonas Firestone'as sakė, kad kolega nekaltas, o persekiojamas tik todėl, kad jis padėjo "Hermitage", nes tarp jos ir teisėsaugos institucijų "vyksta karas".