Abiejų diplomatijos vadovų pokalbis telefonu vyko po savaitgalį Saudo Arabijoje surengto Ukrainos klausimui skirto susitikimo, kuriame Kinija dalyvavo, tačiau į kurį Rusija nebuvo pakviesta. Pekinas laikomas vienu svarbiausių Maskvos partnerių.

Rusija, kuri šiuo metu yra okupavusi apie 20 proc. Ukrainos valstybės teritorijos, kritikavo susitikimą Džidoje. Tokie susitikimai nedalyvaujant Maskvai „neturi nė mažiausios pridėtinės vertės“, – aiškino Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Dvi dienas trukusiame susitikime Saudo Arabijoje 40 šalių atstovai, įskaitant Ukrainos, diskutavo apie galimą taikų sprendimą Rusijos užpultai šaliai. Kinijos dalyvavimą jame diplomatai įvertino kaip ypatingą laimėjimą.

Po Wang Yi pokalbio su S. Lavrovu Kinijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Kinija nori išlaikyti savo nepriklausomą ir nešališką poziciją dėl Ukrainos. Kinija esą visuose daugiašaliuose tarptautiniuose forumuose bus „objektyvus ir racionalus balsas“ ir „aktyviai skatins taikos derybas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)