Per pirmadienį sušauktą neeilinį Rusijos valstybės saugumo tarybos pasitarimą S. Lavrovas sakė telefonu pasikalbėjęs su A. Blinkenu apie Maskvos anksčiau Vakarams iškeltus reikalavimus užtikrinti Rusijos saugumą. Jis pridūrė, kad tolesnis jųdviejų susitikimas „suplanuotas vasario 24 dieną Ženevoje“.

Pasak S. Lavrovo, jo JAV kolega jam paskambino „praėjus kelioms dienoms“ po to, kai Rusija atsakė į JAV saugumo pasiūlymus, ir nurodė esąs „pasiruošęs susitikti ir aptarti“ juos.

Maskva siekia tvirtų Vakarų garantijų, kad Ukraina niekada netaps NATO nare. Be to, ji reikalauja, kad JAV vadovaujamas karinis blokas atitrauktų savo pajėgas iš Rytų Europos.

S. Lavrovas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui sakė, kad Vakarų šalys „nėra pasirengusios priimti mūsų pagrindinių pasiūlymų, ypač visko, kas susiję su NATO plėtra į rytus“.

Tačiau, pasak jo, dialogą su Vakarais reikia tęsti.

„Dialogo bet kokiais klausimais pradžią pateisina mūsų preliminarūs žingsniai deeskaluojant (situaciją) aplink Ukrainą“, – sakė jis.

Krizė aplink Ukrainą ypač paaštrėjo pirmadienį, kai Rusijos kariuomenė pranešė nukovusi penkis „diversantus“, esą įžengusius į šalies teritoriją iš Ukrainos, taip pat sunaikinusi dvi neva Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms priklausančias kovines mašinas.

Kijevas šiuos kaltinimus neigia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)