Sovietų Sąjunga paskutinėmis karo dienomis užėmė strateginėje vietoje į šiaurę nuo Japonijos Hokaido salos esančią vulkaninių salų grupę ir nuo pat to laiko yra dislokavusi joje savo karių.

Tai jau trečias kartas per keturis mėnesius, kai susitiko Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir Japonijos diplomatijos vadovas Toshimutsu Motegi.

„Derybos buvo konstruktyvios ir esminės“, – sakė S. Lavrovas po Maskvoje įvykusio susitikimo.

Japonijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Atsushi Kaifu sakė, kad diskusijos truko maždaug penkias valandas, daugiausiai dėmesio buvo skiriama taikos sutarčiai.

„Tai buvo intensyvi ir vaisinga diskusija“, – sakė jis ir pridūrė, kad užsienio reikalų ministrai vėl susitiks vasarį įvyksiančios Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose.

Ginčijamas salas Rusija vadina Pietų Kurilais, o Japonija – Šiaurinėmis teritorijomis. Derybos dėl šių salų, kuriose dabar gyvena maždaug 20 tūkst. žmonių, yra įstrigusios dešimtmečius.

Rusija jose nuo pat karo turi karinių bazių, yra dislokavusi raketų kompleksų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) daug kartų buvo susitikę ieškoti išeities iš aklavietės, aptarinėjo bendrą ekonominę veiklą šiame regione.

„Svarbiausia tai, kad norime rasti sprendimą“, – ketvirtadienį per tradicinę metų pabaigos spaudos konferenciją sakė V. Putinas, kuris gyrė „gerus ir pasitikėjimu grįstus santykius“ su Tokiju.

Tačiau jis abejojo, ar galima rasti sprendimą, kuris patenkintų visuomenes abiejose šalyse.