Rusijos naujienų portalo "newsru.com" duomenimis, suskaičiavus 97,87 proc. biuletenių, tampa aišku, kad Kremliaus partija "Vieningoji Rusija" gavo 37,1 proc. balsų, Komunistų partija - 12,7 proc. balsų, jiems ant kulnų su 11,6 proc. balsų lipa Vladimiro Žirinovskio vadovaujama Liberalų demokratų partija. 9,1 proc. tenka Tėvynės partijai.

Tuo tarpu dešiniosios Vakarų dažnai palankiai vertinamos partijos "Jabloko" ir "Dešiniųjų jėgų sąjunga" (DJS) neperžengia 5 proc. barjero. Rezultatai reiškia, kad liberalios partijos neturės didesnės įtakos Rusijos parlamente pirmą kartą nuo 1991 metų, kai žlugo Sovietų Sąjunga. Net jei DJS ir "Jabloko" pavyks laimėti keletą vietų atskirose apygardose, naujajame parlamente jų balsai ištirps Kremlių remiančių blokų chore, pretenduojančiame į dviejų trečdalių daugumą.

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO), kurios stebėtojai dirbo per sekmadienį įvykusius rinkimus, mano, kad jų rezultatai buvo iškreipti dėl valstybės spaudimo ir kai kuriems dalyviams teiktos pirmenybės. "Per šiuos rinkimus milžiniškas spaudimas ir galimybės naudotis valstybės resursais bei pastatais nulėmė, kad rezultatai buvo labai iškreipti", - periją Maskvoje sakė ESBO Parlamentinės Asamblėjos pirmininkas Bruce'as George'as (Briusas Džordžas).

"Platus administracinių resursų naudojimas ir žiniasklaidos vykdomas favoritizmas "Vieningosios Rusijos" naudai sudarė nepalankią aplinką kitoms partijoms ir kandidatams", - sakė ESBO PA vadovas.

Į Dūmą patekusios partijos nesutinka su tarptautinių stebėtojų pateikiamu rinkimų vertinimu. "Vieningoji Rusija", bloko "Tėvynė" ir Liberalų demokratų partijos (RLDP) atstovai teigia, kad tokią tarptautinių stebėtojų išvadą pirmiausia padiktavo tai, kad liberaliosios partijos "Jabloko" ir Dešiniųjų jėgų sąjunga (DJS) nesugebėjo patekti į Valstybės Dūmą.

Rusijos liberalų demokratų partijos (RLDP) sąraše įrašytas Aleksejus Ostrovskis pareiškė, kad "Rusija turi savo demokratiją; ir tai visiškai nereiškia, kad šalis pasisako už autoritarizmą, tačiau su Rusijos tradicijomis reikia skaitytis".

Tuo tarpu Vladimiras Putinas pirmadienį sakė, kad parlamento rinkimai buvo dar vienas žingsnis į priekį stiprinant Rusijoje demokratiją ir paragino vyriausybę "konstruktyviai" dirbti su naująja Dūma. "Šie rinkimai - dar vienas žingsnis stiprinant demokratiją Rusijos Federacijoje", - aukštiems pareigūnams sakė prezidentas ir pridūrė, kad tie, kurie pralaimėjo sekmadienio rinkimus, vis tiek galės dalyvauti šalies politiniame gyvenime.

"Iki rinkimų tai buvo aišku nedaugeliui, bet dabar rinkėjai parodė, kad senoji politinė sistema, pagrįsta marksistinėmis dešiniojo ir kairiojo sparnų dogmomis, išsemta. Prasideda nauja politinė epocha, ir partijos, kurios nepateko į Dūmą, turi į tai žiūrėti ramiai ir suprasti, kad jų istorinė misija baigta", - pirmadienį sakė prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Vladislavas Surkovas.