Vokiečių įgulos atpažino Rusijos orlaivius, be kita ko, pagal vizualinį kontaktą, tačiau NATO įsakymo juos numušti negavo, sužinojo dpa.

Per atakų prieš taikinius Ukrainoje bangą buvo užregistruota iki 70 rusiškų „Shahed 136“ tipo bepiločių orlaivių, iš kurių vienas, preliminariais duomenimis, sprogo Rumunijos oro erdvėje.

Ataka buvo pastebėta 20.42 val. Grinvičo laiku, ją stebėjo tarptautinis NATO jungtinis oro operacijų centras, kuris pranešė, kad įsakymas pradėti „alfa pakilimą“ buvo duotas 21.02 val. o ginkluoti naikintuvai į orą pakilo 21.11 val. Grinvičo laiku. Incidentas laikomas reikšmingu.

Ukrainos karinių oro pajėgų duomenimis, naktį buvo numuštas 41 iš 42 Rusijos kovinių bepiločių orlaivių, dauguma jų – virš Odesos regiono, besiribojančio su Rumunija.

Rumunijos gynybos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad Dunojaus deltoje netoli Rumunijos Grindu kaimo, esančio už 6,5 km nuo Ukrainos sienos, yra 1,5 m gylio bombos krateris. Galimybė, kad tai buvo Rusijos dronas, buvo apibūdinta kaip „galima“.

Vokietijos karinės oro pajėgos (Luftwaffe) šiuo metu dalyvauja saugant NATO pietrytinį flangą. Jos turi keturis naikintuvus ir vykdo ginkluotos apsaugos skrydžius iš Rumunijos Mihailo Kogalniceanu karinio aerodromo netoli Konstancos.

Rumunijos pusėje prie sienos su Ukraina jau anksčiau įvyko keli incidentai, per kuriuos buvo pažeista oro erdvė. Visi jie buvo susiję su Rusijos atakomis prieš Ukrainos uostus prie Dunojaus. Tačiau iki šiol, kaip rodo labai tikslia laikoma analizė, šie atvejai nebuvo tyčiniai iš Rusijos pusės.

Rumunija kviesis Rusijos pasiuntinį


Rumunija išsikvies Rusijos ambasadorių dėl naujo oro erdvės pažeidimo, NATO narės teritorijoje per atakas prieš Ukrainą sudužus dronui, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

Maskva nuo pasitraukimo iš grūdų susitarimo, kuris padėdavo užtikrinti saugų grūdų eksportą per Juodąją jūrą, vis atakuoja pietinius Ukrainos uostus, įskaitant teritorijas, besiribojančias su Rumunija.

Pasak Gynybos ministerijos Bukarešte, negyvenamoje teritorijoje netoli Grindu miesto, esančio priešais Reni uostą Ukrainos pietuose, buvo rastas krateris. Remiantis pranešimu, jį suformavo „nekontroliuojamas drono, pasitelkto per ataką prieš Ukrainos uostų infrastruktūrą, sudužimas“.

Rumunijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu pranešime nurodė, kad, reaguojant į „naują Rumunijos oro erdvės pažeidimą, prieštaraujantį tarptautinei teisei“, bus iškviestas Rusijos diplomatinės misijos vadovas.

Ministerija pabrėžė, kad griežtai smerkia „pasikartojančias“ Maskvos atakas. Pasak jos, šiuo metu vyksta konsultacijos su „NATO sąjungininkais apie įvykius prie Rumunijos ir Ukrainos sienos, įskaitant šiandien įvykusį incidentą“.

Rugsėjį ir spalį Rumunijoje, netoli sienos su Ukraina, buvo rasta dronų nuolaužų. Tačiau pareigūnai pabrėžė, kad į šalį nebuvo taikytasi tyčia.

Dėl to buvo imtasi priemonių, skirtų apsaugoti gyventojus prie Ukrainos sienos, įskaitant slėptuvių statybą rytiniame Plauru kaime.

NATO: Rumunijoje sudužęs rusų dronas nesitaikė į Aljanso teritoriją

NATO neturi informacijos, kad Rumunijoje sudužęs dronas iš Rusijos būtų taikęsis į Aljanso teritoriją. Tai Briuselyje agentūrai dpa pareiškė NATO atstovas Dylanas White‘as. Jis pažymėjo, jog, Rumunijos duomenimis, Rusija paleido bepilotį, kad juo atakuotų Ukrainos uosto infrastruktūrą.

NATO atstovas taip pat patvirtino, kad Rumunijoje dislokuoti vokiečių naikintuvai buvo pakelti į orą, kai Rusijos dronai per ataką prieš Ukrainą pažeidė NATO oro erdvę.

Agentūros dpa informacija, naikintuvų įgulos atpažino Rusijos orlaivius, be kita ko, pagal vizualinį kontaktą, tačiau NATO įsakymo juos numušti negavo.

Per atakų prieš taikinius Ukrainoje bangą buvo užregistruota iki 70 rusiškų „Shahed 136“ tipo bepiločių orlaivių, iš kurių vienas, preliminariais duomenimis, sprogo Rumunijos oro erdvėje. Šie dronai gali gabenti iki 60 kg sprogstamąjį užtaisą.

Komentuodamas šią ataką, NATO atstovas sakė: „Griežtai smerkiame rusų atakas prieš infrastruktūrą Ukrainoje ir palei Dunojų“. Padėtis esą nuolat stebima, palaikomas glaudus kontaktas su Rumunijos institucijomis.

Rumunijos gynybos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad Dunojaus deltoje netoli Rumunijos Grindu kaimo, esančio už 6,5 km nuo Ukrainos sienos, yra 1,5 m gylio bombos krateris. Galimybė, kad tai buvo Rusijos dronas, buvo apibūdinta kaip „galima“. Per incidentą sužeistųjų nebuvo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)