Serbijoje nuolat gyvenančiam Peteriui Nikitinui šalies saugumo agentūros BIA prašymu buvo užkirstas kelias atvykti, sakoma Belgrade gyvenančio teisininko Cedomiro Stojkovičiaus pranešime ir priduriama, kad „išduotas įsakymas jį deportuoti“.

P. Nikitinas vadovauja Rusijos disidentų asociacijai Serbijoje ir nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą 2022 m. aktyviai organizuoja antikarinius renginius Balkanų šalyje. Anksčiau aktyvistas pranešė, kad yra puldinėjamas, jo grupės nariai tapo nežinomų užpuolikų taikiniu.

P. Nikitinas, turintis ir Olandijos pasą, vietos transliuotojui sakė, kad ketina užginčyti įsakymą jį deportuoti ir prašys Nyderlandų ambasados pagalbos. „Tai, kad aš atvirai išsakau savo nuomonę, esu Vladimiro Putino politikos priešininkas, nėra priežastis, dėl kurios manęs neleidžia namo“, – interviu sakė jis.

Incidentas įvyko praėjus vos kelioms dienoms, kai JAV skyrė sankcijas Aleksandarui Vulinui, Serbijos prokremliškam šnipų vadui ir BIA vadovui, už tariamus ryšius su „tarptautiniu organizuotu nusikalstamumu, nelegaliomis narkotikų operacijomis ir piktnaudžiavimu viešosiomis pareigomis“. Vašingtonas taip pat apkaltino A. Vuliną padedant Rusijai plėsti savo įtaką Balkanuose.

Serbija nuo seno yra patikima Maskvos sąjungininkė, šalis sieja bendras stačiatikių paveldas, neapykanta NATO bei santykius sustiprinusios karinės sąjungos per kelis karus. Nepaisant serbų draugiškumo Kremliui, nuo karo pradžios dešimtys tūkstančių rusų pabėgo į Serbiją, dauguma buvo šiltai sutikti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)