A. Antonovas tai pareiškė po istorinės V. Zelenskio kalbos JAV Kongrese, kurioje jis išreiškė savo šalies dėkingumą už visą amerikiečių nuo visapusiško karo pradžios suteiktą paramą ir prašė daugiau pagalbos.

Rusijos ambasadorius išplatintame pranešime tikino, neva JAV prezidento Joe Bideno administracijos pareiškimai apie neegzistuojantį siekį pradėti konfrontaciją su Rusija „tėra tušti žodžiai“, ir kritikavo patį V. Zelenskio vizitą, pavadindamas jį „holivudiniu“.

„Plojimų ir sarkastiškų šypsnių akivaizdoje iš esmės buvo paskelbta apie būtinybę tęsti prieš mūsų šalį pradėtą trečiosios šalies pakurstytą karą“, – teigė A. Antonovas.

Per V. Zelenskio vizitą J. Bidenas paskelbė apie Ukrainai skiriamą papildomą 1,8 mlrd. JAV dolerių vertės paramos paketą, kuris, be kita ko, pirmą kartą apima priešraketinės gynybos sistemas „Patriot“.


Rusijos ambasadorius pareiškė, kad apie šių sistemų perdavimą buvo paskelbta nepaisant atitinkamų Maskvos perspėjimų.

„Manau, visi puikiai supranta, koks likimas gali laukti šias sistemas Ukrainos teritorijoje valdysiančio personalo“, – grasino A. Antonovas.

Negana to, ambasadorius perspėjo, kad tolesnis JAV „dalyvavimas“ Ukrainos „konflikte“ gali paaštrinti dabartinę situaciją.

„Provokuojantys JAV veiksmai veda eskalacijos, kurios padarinių net neįmanoma įsivaizduoti, link“, – tvirtino A. Antonovas.


Kremlius pareiškė, kad Vašingtonas ir Kyjivas negirdi Rusijos susirūpinimo.

„Apgailestaudami galime pasakyti, kad iki šiol nei prezidentas Bidenas, nei prezidentas Zelenskis neištarė jokių žodžių, kuriuos būtų galima suvokti kaip potencialų pasirengimą įsiklausyti į Rusijos susirūpinimą“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Jis pridūrė, kad Vašingtonas „netiesiogiai“ dalyvauja kare prieš Rusiją.

Į JAV atvykęs V. Zelenskis buvo sutiktas kaip didvyris, o JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo skirti Ukrainai karinės pagalbos už beveik 1,8 mlrd. JAV dolerių ir pirmą kartą atsiųsti priešraketinės gynybos sistemų „Patriot“.

„Nebuvo išgirstas nė vienas žodis, įspėjantis V. Zelenskį dėl nuolatinio gyvenamųjų pastatų apšaudymo Donbaso miestuose ir kaimuose, nebuvo jokių tikrų raginimų siekti taikos“, – sakė D. Peskovas. „Tai rodo, kad JAV tęsia savo politiką de facto dalyvauti netiesioginiame kare su Rusija iki paskutinio ukrainiečio“, – pridūrė jis.

Likus kelioms valandoms iki V. Zelenskio vizito Vašingtone, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad kitais metais Maskva toliau plėtos savo karinį potencialą ir branduolinių pajėgų kovinį pasirengimą. „Esu tikras, kad žingsnis po žingsnio pasieksime visus savo tikslus“, – taip pat sakė V. Putinas trečiadienį per televizijos transliuotą aukščiausių pareigūnų susitikimą Rusijos gynybos ministerijoje, turėdamas galvoje savo pradėtą karą Ukrainoje, kurį vadina „specialiąja karine operacija“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)