„Tie ginklai bus laikomi prie vakarinių mūsų Sąjunginės valstybės sienų ir padidins mūsų saugumo užtikrinimo galimybes“, – pareiškė ambasadorius Baltarusijos televizijos kanale STV ir pridūrė, kad tai bus padaryta „nepaisant dėl to Europoje ir Jungtinėse Valstijose kilusio šaršalo“.

Primindamas, esą, amerikiečių branduolinis ginklas dislokuotas Italijoje, Belgijoje, Nyderlanduose, Vokietijoje ir Turkijoje, B. Gryzlovas prabilo apie pariteto būtinybę: „Turime imtis veiksmų, kurie padidintų mūsų Sąjunginės valstybės saugumą.“

B. Gryzlovas teigiamai įvertino tai, kad planai dislokuoti Baltarusijoje branduolinį ginklą sukėlė „daug triukšmo“ Vakarų žiniasklaidoje.

„Pagaliau atkreipiamas dėmesys į tai, kad turi būti tam tikras paritetas, – teigė ambasadorius. – Jei mes kalbame apie amerikietiškų ginklų dislokavimą Europoje, tai turime imtis priemonių, kurios padidintų mūsų sąjunginės valstybės (Baltarusijos ir Rusijos) saugumą.“

„Rusija ir Baltarusija – tai Sąjunginės valstybės teritorija, ir tai įteisinta, ko negalima pasakyti apie teritorijas šalių, kur Jungtinės Valstijos dislokuoja savo branduolinį ginklą“, – sakė ambasadorius. Anot jo, šalys, kur Jungtinės Valstijos laiko branduolinį ginklą, Vašingtono laikomos marionetėmis, o Maskva ir Minskas – viena erdvė.

Tvyrant didelei įtampai su Vakarais dėl karo Ukrainoje, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad kaimyninėje Baltarusijoje dislokuos taktinį branduolinį ginklą. Jis argumentavo, kad JAV jau daug metų panašiai elgiasi Europoje.

JAV Karo studijų institutas (ISW) prieš savaitę savo analizėje teigė, jog V. Putinas siekia pakurstyti Vakaruose branduolinės eskalacijos baimę, kad taip priverstų nutraukti paramą Ukrainai, pavyzdžiui, tiekiant sunkiąją ginkluotę. ISW vertinimu, ir toliau „labai mažai tikėtina, kad Rusija Ukrainoje ar kur kitur panaudotų atominį ginklą“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)