„Sibiro, Pavolgio (Volgos sritis) ir centrinių federalinių regionų teritorijose prognozuojamas oro temperatūros kilimas, smarkiai tirpsta sniegas, tvinsta upės, – socialinėje žiniasklaidoje pranešė Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija. – Užlieta daugiau nei 10 400 gyvenamųjų namų.“

Sekmadienį Rusija paskelbė nepaprastąją padėtį Orenburgo regione, ten Uralo upė užtvindė didžiąją dalį Orsko miesto ir dabar artėja prie pavojingo lygio pagrindiniame Orenburgo mieste. Rusija jau evakavo tūkstančius žmonių, daugiausia Orenburgo srityje prie Kazachstano. Didelė Orsko miesto dalis buvo užtvindyta, kai dėl liūčių pratrūko netoliese esanti užtvanka.

Orenburgo srities valdžia pranešė, kad Orske Uralo upė „nuslūgo devyniais centimetrais“, tačiau vandens lygis Orenburgo mieste, kuriame gyvena apie 550 tūkst. gyventojų, artėja prie pavojingo, „per dieną vanduo pakilo 16 cm iki 872 cm“. Rusijos žiniasklaida citavo merą Sergejų Salminą, sakiusį, kad potvynis greičiausiai bus „neturintis precedento“, ir perspėjusį, kad gali tekti imtis priverstinės evakuacijos.


Pasak Rusijos orų stebėtojos „Rosgidromet“, potvynis bus didžiausias trečiadienį, nukentės keli miesto rajonai. Valdžia taip pat perspėjo apie „neišvengiamą“ vandens lygio kilimą Sibiro Tiumenės ir Kurgano regionuose, ten ištvins didelė Tobolo upė.

Pagalbos tarnybos Kurgane, netoli Kazachstano sienos esančiame mieste, turinčiame maždaug 300 tūkst. gyventojų, pranešė, kad pradėjo „prevencinę evakuaciją“ ir perkėlė 571 žmogų. Kremlius nurodė Kurgano ir Tiumenės valdžiai būti budriai dėl „gamtos anomalijų“.

Dar dviejuose Rusijos regionuose pirmadienį paskelbta nepaprastoji padėtis dėl beprecedenčio potvynio pavojaus, o pareigūnai paragino gyventojus evakuotis, kol dar galima.

„Potvynių prognozė sparčiai blogėja, vandens atkeliauja dar daugiau ir greičiau“, – sakoma Kurgano srities gubernatoriaus Vadimo Šumkovo žinutėje „Telegrame“. Kiek anksčiau nepaprastąją padėtį paskelbė kaimyninė Tiumenės sritis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją