Įtakingas Tiriamasis komitetas pareiškė, kad Čečėnijos aukščiausiasis teismas – aukščiausios instancijos teismas šiame regione – pradėjo nagrinėti Stanislavo Klycho ir Mykolos Karpiuko bylą. Abu šie vyrai teismo laukė daugiau nei metus. Jiems pateikti kaltinimai dėl žudymo ir priklausymo kovotojų organizacijai.

Gynyba šią bylą vadina politiškai motyvuota. Pagrindinis įrodymas, kad šiedu asmenys dalyvavo prieš 20 metų vykusiame Čečėnijos konflikte yra vieno nuteistojo, kuris atlieka ilgą laisvės atėmimo bausmę už ginkluotą apiplėšimą, parodymai.

Tiriamojo komiteto oficialioje svetainėje paskelbtame pranešime komiteto atstovas Vladimiras Markinas sako, kad M.Karpiukas ir S.Klychas priklausė Ukrainos nacionalistų grupuotei UNA-UNSO, kurios tikslas buvo „bet kokia forma priešintis Rusijos vyriausybei ir naikinti rusų tautybės Rusijos piliečius“.

Pareiškime sakoma, kad jiedu kartu su dar keliais ukrainiečiais atvyko į Čečėniją „puldinėti ir žudyti civilių gyventojų, Rusijos ginkluotųjų pajėgų ir saugumo pareigūnų“.

Pasak V.Markino, dalyvaudami susirėmimuose su Rusijos kariais Grozne nuo 1994 metų gruodžio iki 1995 metų sausio kaltinamieji „nužudė mažiausiai 30 karių ir ne mažiau nei 13 jų sužeidė“.

Ši byla yra dalis plataus masto tyrimo dėl ukrainiečių dalyvavimo Čečėnijos smogiamuosiuose būriuose, kuriems vadovavo ultradešiniojo nacionalistinio judėjimo „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“) koordinatorius Oleksandras Muzyčka, kuris buvo nukautas Ukrainos milicijos praėjusiais metais.

M.Karpiukas ir S. Klychas buvo suimti atskirai, kai atvyko į Rusiją praėjusių metų gegužę ir rugpjūtį, po to, kai rašytinius parodymus prieš juos davė dar vienas nusikaltimais kaltinamas asmuo Oleksandras Malofejevas.

O.Malofejevas, kuris taip pat yra ukrainietis, nuo 2009 metų atlieka laisvės atėmimo bausmę už ginkluotus apiplėšimus Sibire, kur gyvena jo motina, pranešė Rusijos dienraštis „Kommersant“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)