Jų žiniomis, I. Strelkovą iš jo namų teisėsaugininkai išsivedė apie vidurdienį. Jo bute Tyrimų komiteto pareigūnai esą atlieka kratą.

Preliminariais duomenimis, I. Strelkovas buvo sulaikytas pagal buvusio PKK „Wagner“ nario skundą.

Kiek vėliau penktadienį I. Strelkovo advokatas patvirtino žinią apie jo sulaikymą.

„Jį sulaikė teisėsaugos institucijos“, – AFP sakė advokatas Aleksandras Molochovas. I. Girkino žmona socialiniame tinkle paskelbė žinutę, kad jis buvo sulaikytas dėl „ekstremizmo“.

I. Strelkovas palaiko karą Ukrainoje, tačiau nuolat kritikuoja šalies karinę vadovybę, taip pat asmeniškai Vladimirą Putiną.

Tai gali reikšti, kad valdžia persvarstė nerašytą taisyklę, leidusią už karą Ukrainoje pasisakantiems tinklaraštininkams išsakyti bet kokią kritiką valdžios adresu.

Tai pirmas atvejis, kai jėgos struktūrų personalas sulaiko žinomą už karą pasisakantį tinklaraštininką. I. Strelkovas palaikė karą Ukrainoje, tačiau reguliariai kritikavo šalies karinę vadovybę ir netgi patį V. Putiną.

„Šiandien maždaug 11.30 val. (vietos laiku) pas mus atvyko Tyrimų komiteto atstovai. Manęs tuo metu namie nebuvo. Netrukus, kaip sakė durininkas, jie išvedė mano vyrą ir išvežė nežinoma kryptimi. Per draugus pavyko išsiaiškinti, kad vyrui pateikti kaltinimai pagal RF baudžiamojo kodekso 282 straipsnį (dėl ekstremizmo)“, – sakė I. Strelkovo žmona.

Apie tai, kad valdžia veikiausiai pradėjo kovoti su karą palaikančiais, bet Rusijos vadovybę kritikuojančiais tinklaraštininkais, paaiškėjo po to, kai silovikai pamėgino nutraukti I. Strelkovo pasisakymą Sankt Peterburge veikiančiame knygyne „Listva“, kuriame renkasi ultradešinieji. Apie tai rašo „Agentsvo“.

Šią savaitę paaiškėjo ir tai, kad į atsargą išėjusiam GRU pulkininkui Vladimirui Kvačkovui pateikti kaltinimai dėl armijos diskreditavimo. V. Kvačkovas reguliariai lankydavosi I. Strelkovo laidose, kartu jas vesdavo. Jis kritikavo V. Putiną, šalies gynybos ministeriją ir karo Ukrainoje eigą.

Ekspertas: anksčiau veikusi sistema pakriko

Kaip rašo BBC Rusijos tarnybos specialusis korespondentas Ilja Barabanovas, I. Strelkovas Rusijoje laikytas neliečiamuoju.

„I. Strelkovą jėgos struktūrų pareigūnai sulaikė dėl ekstremizmo. Tai įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai sužinojome apie protokolą, surašytą anksčiau teistam GRU pulkininkui V. Kvačkovui pagal administracinį straipsnį dėl armijos diskreditavimo.

Šie asmenys kartu sukūrė kanalą „Įpykusių patriotų klubas“, o Rusijai pradėjus veržtis į Ukrainą reguliariai rengė laidas, kuriose griežtai kritikavo politinės ir karinės Rusijos vadovybės veiksmus.

Gana ilgai I. Strelkovas buvo laikoms neliečiamuoju – ir dėl to, kad yra iš FSB, ir dėl savo veiklos Rytų Ukrainoje 2014-aisiais. Rusijoje jį veikiausiai gynė ir pagrindinio kaltinamojo dėl „Boeing MH-17“ katastrofos statusas: Hagos teismas, kaip žinia, jam yra skyręs kalėjimo iki gyvos galvos bausmę“, – primena I. Barabanovas.

Pasak jo, galima įtarti, kad nurodymas neliesti buvusio Rusijos prezidento kolegos iš FSB laikų buvo duotas iš pačios Rusijos valdžios viršūnės, todėl net devynerius metus jėgos struktūros buvo linkusios nematyti tos kritikos, kurią I. Strelkovas laido sau išsakyti, neapeidamas nė Rusijos prezidento V. Putino.

„Niekas I. Strelkovo nelietė ir 17 karo mėnesių, nors buvo akivaizdu, kad jo komentarai „specialiosios karinės operacijos“ tema buvo gerokai griežtesni nei tie, už kuriuos politikas Ilja Jašinas gavo aštuonerių su puse, o deputatas iš Maskvos Aleksejus Gorinovas – septynerių metų laisvės atėmimo bausmę“, – rašo I. Barabanovas.

Anot jo, iš pradžių Rusijos valdžia už grotų stengėsi sukišti tuos, kurie pasisakė prieš karą, tačiau dabar, atrodo, pradėjo domėtis net ir tais, kurie karą palaiko, bet mano, kad Rusijos karo vadai prastai jam vadovauja.

„Akivaizdu, kad anksčiau veikusi sistema pakriko ir taip nutiko po nesėkmingo PKK „Wagner“ bandymo įvykdyti karinį perversmą. Dabar Rusijos valdžia nutarė elgtis kitaip“, – mano jis.

I. Strelkovas „peržengė visas įmanomas ribas“ ir jau seniai buvo ieškomas saugumo pajėgų, teigia politikos analizės projekto „R Politik“ įkūrėja Tatjana Stanovaja.

„Šios akimirkos nekantriai laukė daugelis „silovikų“. I. Strelkovas seniai peržengė visas įmanomas ribas, ir visos saugumo pajėgos, – pradedant Federaline saugumo tarnyba, baigiant karo vadais, – troško jį sulaikyti.

I. Strelkovo suėmimas neabejotinai atitinka Gynybos ministerijos interesus. Tai – tiesioginė J. Prigožino maišto pasekmė – kariuomenės vadas dabar turi didesnę politinę įtaką sutriuškinti savo oponentus visuomenėje. Vargu, ar bus masinių represijų prieš „įpykusius patriotus“, bet karščiausių disidentų gali laukti persekiojimas, kuris bus įspėjimas kitiems“, – rašė ji tviteryje.

Aktyviai reiškėsi socialiniuose tinkluose

Praėjusių metų pabaigoje buvęs vadinamosios „Donecko Liaudies respublikos“ smogikų vadeiva I. Strelkovas pareiškė, kad per dabartinį karą Rusija praras ne tik tas teritorijas, kurias okupavo, bet ir dalį savų žemių.

Igoris Girkinas

Teroristu Ukrainoje pripažintas I. Strelkovas neabejojo Rusijos laukiančiu pralaimėjimu ir manė, kad jos teritorija sumažės. Rusijai nepalankią karo baigtį I. Strelkovas išprognozavo kalbėdamas per gruodžio 29 d. pasirodymą.

I. Strelkovas apgailestavo, kad Rusijos prezidentas V.s Putinas ir gynybos ministras Sergejus Šoigu nesugeba iškovoti pergalės kariaudami prieš Ukrainą.

Ypač aršiai jis kritikavo S. Šoigu ir Rusijos generalinio štabo vadą Valerijų Gerasimovą.

„S. Šoigu sužlugdė „specialiąją karinę operaciją“, pavertė mūsų armiją paradine organizacija, kurios paskirtis – rengti fejerverkus ir dalyvauti šventėse. Jei nebus pakeistas vagis S. Šoigu ir kretinas, einantis generalinio štabo viršininko pareigas, karas bus pralaimėtas“, – pareiškė I. Girkinas.

Igoris Girkinas

Jis įspėjo, kad po šio karo Rusijos teritorija bus gerokai sumažėjusi.

„Bus okupuoti Kubanė, Sočis, Krymas ir ne tik. Bus okupuota viskas, kas pasirodys „skanu“ garbiems Vakarų ir ne tik Vakarų partneriams“, – pareiškė I. Girkinas.

I. Girkinas itin aktyviai reiškiasi viešojoje erdvėje ir nesibodi dėl karo Ukrainoje kritikuoti Rusijos valdžios.

„Bellingcat“ vykdomasis direktorius Christo Grozevas mano, kad už I. Girkino nugaros stovi įtakinga jėgos struktūra – GRU.

„Nėra kito tokio žmogaus, turinčio kelių šimtų tūkstančių skaitytojų auditoriją, kuriam būtų leidžiama prezidentą V. Putiną vadinti „klounu“. Greičiausiai jisai atspindi dalies jėgos struktūrų atstovų nuomonę, kurie įsitikinę, kad nuo pat pradžios karas vyksta netinkamai. Kad jį reikėjo pradėti daug anksčiau, vykdyti visuotinę mobilizaciją, kariauti dar žiauriau“, – žurnalistės Julijos Latyninos tinklalaidėje pernai kalbėjo „Bellingcat“ tyrėjas Ch. Grozevas.

Igoris Strelkovas (Girkinas) anksčiau tarnavo FSB. Nuo 2014 m. balandžio jis vadovavo Ukrainos rytuose dislokuotiems prorusiškiems kariniais daliniams. Nuo 2014 gegužės iki tų pačių metų rugpjūčio jis ėjo „nepriklausoma“ pasiskelbusios DLR gynybos ministro pareigas. 2022 m. lapkritį Nyderlandų teismas pripažino I. Strelkovą kaltu dėl 2014 m. Donecko srityje įvykusios „Malaysia Airlines“ priklausiusio „Boeing“ katastrofos ir skyrė jam kalėjimo iki gyvos galvos bausmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)