Ligoninę pradėjo statyti Golochvastovo kaime, kuriame gyvena mažiau nei 50 žmonių. Vietų ligoninėje bus dešimt kartų daugiau, skelbia currenttime.tv.

„Mūsų juk niekas neklausė, kur visa tai vyks. Kas? Kaip? Iš kur juos gabens? Iš šito namo? Kasdien žiūri naujienas... žinoma, baisu“, – piktinasi vietos gyventojai.

Kaimas Golochvastovo yra už 30 km nuo Maskvos, aplinkui – miškai ir laukai. Čia registruoti 40 gyventojų, tai mažiausias kaimas Troicko administracinėje apygardoje. Daugelis čia gyvena dar nuo praėjusio amžiaus šešto dešimtmečio.

Praėjusią savaitę gyventojai pabudo, prasidėjus didžiulio masto statyboms. Dėl koronaviruso pandemijos vietos valdžia nusprendė skubiai statyti infekcinę ligoninę.


Išsirikiavo statybų technika, toliau gabenamos mašinos. Darbai vyksta jau penktą dieną. Dabar statybininkai pila smėlį, lygina žemę, kad būtų galima statyti pamatus. Maskvos meras Sergejus Sobianinas pažadėjo, kad bus pastatyti keli nauji korpusai, taip pat – mokslinių tyrimų institutas.

Statybininkų teigimu, bus statomas ir morgas bei krematoriumas.

Statybos vyksta sparčiai. Nauji korpusai statomi ir Maskvos rajone Komunarkoje, esančioje už 30 km, kur jau yra infekcinė ligoninė. Į ligoninę atveža žmones, įtariamus užsikrėtus kronavirusu. Statybų pabaigos datos (net preliminarios) oficialiai niekas neskelbia.

„Kuo greičiau. Kiek įmanoma, greičiau. Matote, kas dedasi? Čia – visos didžiosios kompanijos. Dieną ir naktį. Manau, greitai pastatysime. Yra didelė kompanija „Gera“, išbersim smėlio visur, kur vyks statybos. Toliau jau kitos organizacijos tęs [darbą]“, – teigė statybininkas Nveras Grigorijanas.

Statybose dirba apie pora tūkstančių darbininkų ir 500 technikos vienetų. Korpusus statys iš greitai jungiamų konstrukcijų. Apie pačią ligoninę kol kas mažai žinoma, tiesa, Maskvos valdžia žada, kad ji bus moderni.

„Čia bus pastatytas atskiras blokas perdirbimui, nukenksminimui ir atliekų – buitinių, medicininių ir maisto – naikinimui. Taip bus sukurta sistema, kuri neleis plisti infekcijai oru, vandeniu ar per atliekas“, – teigė Maskvos mero pavaduotojas miesto statybų klausimais Andrejus Bočkariovas.

Vietos gyventojai nesidžiaugia kaimynyste su infekcijos ligonine. „Savaime suprantama, jaudinamės. Tai labai pavojinga. Juk turime vaikų, anūkų“, – sakė gyventojai.

Ligoninėje bus 500 vietų, pusė iš jų – reanimacijos vietos.

Rusijoje – pirma mirtis nuo koronaviruso

Rusijoje užregistruotas pirmas mirties nuo koronaviruso atvejis, ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Mirė 79 metų moteris, hospitalizuota Maskvoje.

Į ligoninę moteris, kuriai buvo nustatytas koronavirusas, pateko kovo 13 dieną, ji taip pat sirgo diabetu ir turėjo širdies problemų, socialiniuose tinkluose pranešė Maskvos reagavimo į koronavirusą darbo grupė.

Intensyviosios slaugos palatoje gydyta pacientė mirė nuo pneumonijos, sakoma pranešime. Žmonės, turėję kontaktų su ja, izoliuoti.

„Ši pagyvenusi pacientė sirgo keliomis lėtinėmis ligomis“, – sakė Maskvos 2-osios infekcinės ligoninės vyriausioji gydytoja Svetlana Krasnova, kurios žodžiai cituojami pranešime.

Maskvos meras Sergejus Sobjaninas socialiniame tinkle „Twitter“ pridūrė, kad „deja, turime pirmąją netektį dėl koronaviruso infekcijos“.

Rusijoje užregistruoti 147 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, rodo ketvirtadienį paskelbti oficialūs skaičiai.

Maskvos valdžia trečiadienį paragino pagyvenusius žmones vengti vietų, kur renkasi daug žmonių, įskaitant kavines ir prekybos centrus.

Prezidentas Vladimiras Putinas šią savaitę sakė, kad padėtis dėl koronaviruso šalyje „bendrai kontroliuojama“, o vyriausybė pažadėjo atlikti daugiau testų.

Premjeras Michailas Mišustinas ketvirtadienį per vyriausybės posėdį paragino žmones „kuo labiau sumažinti kontaktų“ skaičių.