Policijos atstovas šiauriniame Syktyvkaro mieste sakė, kad pradėtas tyrimas dėl konkurso „Asmenukė su mirusiuoju“, veikiančios Rusijos populiariame socialiniame tinkle VK.

Jos administratoriai žada nuo 1 tūkst. iki 5 tūkst. rublių (13 eurų – 68 eurų) premiją už geriausią asmenukę su lavonu. Administratoriai reikalauja, kad asmenukės autorius šypsotųsi, nes neva „velionis išėjo į geresnį pasaulį“. „Nuotraukos vertinimo kriterijus – aiški šypsena, rodanti, kad jūs laimingas“, – pažymima konkurso skelbime.

Bendruomenės puslapyje gausu nuotraukų iš laidotuvių namų, kuriuose žmonės fotografuojasi su mirusiaisiais.

Pirmadienio rytą jį dar galima buvo rasti VK tinkle.

Maždaug 500 narių turinti grupė patraukė pareigūnų dėmesį po to, kai jos administratorius pranešė, kad 5 tūkst. rublių (68 eurų) premiją laimėjo asmenukės su automobilio avarijoje Syktyvkare žuvusia trylikamete autorius, nurodė policijos atstovas.

Žuvusiosios šeima vietos žiniasklaidai sakė būgštaujantys, kad per mergaitės laidotuves nepradėtų pleškėti mobiliųjų telefonų blykstės.

„Mes stengiamės išsiaiškinti, kokiomis aplinkybėmis atsirado šie pranešimai ir mėginame nustatyti, ar už jų slepiasi vienas žmogus ar grupė“, – sakė Syktyvkaro policijos atstovas Aleksandras Šidiusovas.

Pasak jo, kol kas tyrimas dar tik prasidėjo, todėl jis negali nurodyti, kokios teisinės nuobaudos gresia administratoriui.

Grupės pagrindinio administratoriaus Alfredo Poliakovo paskyra buvo blokuota dėl „įtartinos veiklos“.

Naujienų agentūra AFP susisiekė su A.Poliakovu per kitą grupės svetainę tvarkantį asmenį.

A.Poliakovas prisistatė kaip 28 metų universiteto dėstytojas iš Donecko miesto separatistų kontroliuojamoje Ukrainos rytinėje dalyje. Jis sakė, kad grupę sukūrė prieš mėnesį.

„Sukūrėme šią grupę norėdami pakeisti visuomenės požiūrį į mirtį, – sakė A.Poliakovas telefonu. – Mirtis yra naujo gyvenimo pradžia“.

Rusijos jaunimui užsikrėtus asmenukių virusu, kartais ši mada pareikalauja aukų.

Praėjusį mėnesį Rusijos policija pradėjo informacinę kampaniją, kurioje ragina žmones asmenukes daryti saugiai, nes pareigūnai pranešė apie dešimtis dėl šios mados žuvusių ir šimtus sužeistų žmonių, ieškojusių išskirtinių labai pavojingų pozų savo nuotraukoms.