Tai žurnalistams pareiškė Archangelsko srities gubernatorius Igoris Orlovas, praneša „Interfax“.

„Sprogo nenustatytas sprogstamasis įtaisas. Trys žmonės nugabenti į ligoninę. Vienas žmogus žuvo, jo tapatybė dar nenustatyta. Nusikaltimas padarytas pastato viduje“, - sakė pareigūnas.

Anot gubernatoriaus, imtasi saugumo priemonių žmonių susitelkimo vietose, daroma visa, kad būtų užkirstas kelias gandams ir provokacijoms.

„Detonavo sprogstamasis užtaisas, – naujienų agentūrai AFP sakė regiono gubernatoriaus atstovas. – Vienas žmogus žuvo, dar trys buvo hospitalizuoti.“

Rusijos antiteroristinis komitetas paskelbė, kad vyras, kuris žuvo per sprogimą, nešėsi sprogstamąjį įrenginį.

„Remiantis preliminaria informacija, tas į pastatą įėjęs žmogus iš krepšio išsitraukė nenustatytą daiktą, kuris po kurio laiko sprogo jo rankose, todėl jis patyrė mirtinų sužeidimų“, – sakoma pranešime.

Per sprogimą sužeisti trys asmenys yra FSB pareigūnai, teigiama komiteto pranešime.

Sprogimas nugriaudėjo prieš pat 9 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku miesto centre esančiame pastate, kur įsikūrusi FSB būstinė, nurodė A. Botyginas.

Archangelskas yra nutolęs daugiau kaip 1 000 km į šiaurę nuo Maskvos.

Regiono gubernatorius Igoris Orlovas sakė, kad kol kas per anksti spręsti, ar tai buvo mirtininko sprogdinimas.

„Viskas labai rimta“, – gubernatoriaus žodžius perdavė jo atstovas.

I. Orlovas nurodė, kad pareigūnai aiškinasi žuvusiojo tapatybę bei tiria, kokio tipo sprogstamasis įrenginys detonavo.

„Imamės saugumo didinimo priemonių visuose viešuosiuose ir valstybiniuose pastatuose Archangelsko regione“, – teigė gubernatorius.

Vienas Archangelsko regiono FSB padalinio atstovas patvirtino AFP, kad sprogimas įvyko, tačiau atsisakė pateikti daugiau detalių.

Rusijos pareigūnai sprogimą FSB būstinėje tiria kaip teroro aktą

Rusijos pareigūnai paskelbė, kad trečiadienį Federalinės saugumo tarnybos (FSB) būstinėje Archangelske nugriaudėjusį sprogimą tiria kaip teroro aktą, o pagrindinis įtariamasis – incidento metu žuvęs 17-metis.

„Vienas 17-metis vietos gyventojas, į pastatą atsinešęs savadarbį sprogstamajį įrenginį, mirė“, – nurodė tyrėjai. Pareigūnai informavo, kad pradėtas tyrimas dėl terorizmo ir neteisėto šaudmenų laikymo.

Sprogimas nugriaudėjo prieš pat 9 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku miesto centre esančiame pastate, kur įsikūrusi FSB būstinė, nurodė regiono gubernatoriaus atstovas Artiomas Botyginas.

Tyrėjų žiniomis, savižudis sprogdintojas ir buvo 17-metis vietos gyventojas.

Vienas pareigūnas, bendravęs su naujienų agentūra AFP su anonimiškumo sąlyga, pristatė užpuoliką kaip Michailą Žlobitskį – studentą vietos technikos mokykloje.

Ataką nagrinėjantys tyrėjai išplatino nuotrauka, kurioje matyti FSB pastate esantis įtariamasis – liesas jaunuolis su kuprine.

Pareigūnai apsupo kordonu greta FSB būstinės esančias gatves, o policininkai ir ekspertai nuodugniai ieško toje teritorijoje įkalčių.

Atakos prieš policijos ir saugumo tarnybų pareigūnus yra įprastos Rusijos neramiame Šiaurės Kaukazo regione, bet jų pasitaiko rečiau kitose šalies dalyse.

Prezidentas Vladimiras Putinas, kuris pats yra buvęs FSB pareigūnas, buvo informuotas apie sprogimą, žurnalistams sakė jo atstovas Dmitrijus Peskovas, bet atsisakė spėlioti dėl įtariamojo motyvo.

Tyrėjai pradėjo tyrimą dėl terorizmo ir neteisėto disponavimo šaudmenimis.

Pasak Rusijos tyrimų komiteto vadovo Aleksandro Bastrykino, jaunuolio motyvai turi būti nustatyti „kaip įmanoma greičiau“.

Tyrėjai atliko kratas M. Žlobitskio bute bei apklausė jo artimuosius ir draugus.

Trys FSB sužeisti darbuotojai buvo hospitalizuoti po sprogimo Archangelske, esančiame už 1 000 km į šiaurę nuo Maskvos.

„Vienas vyras yra operacinėje“, – AFP informavo vienas FSB regioninio skyriaus atstovas.

„FSB išprotėjo“

Kelios minutės prieš sprogimą viename anarchistų forume susirašinėjimo programėlėje „Telegram“ buvo perspėta, kad FSB būstinė taps „teroristinės atakos“ taikiniu.

Tos žinutės autorius, prisistatęs kaip Valerjanas Panovas, pareiškė, kad ruošiasi prisiimti atsakomybę už išpuolį.

„Priežastys yra gana aiškios“, – sakoma žinutėje.

„Nusprendžiau tai padaryti, nes FSB visiškai išprotėjo. Ji išgalvoja bylas ir kankina žmones. Tikriausiai mirsiu per sprogimą, – pridūrė jis. – Linkiu jums anarchistų komunizmo šviesos ateities.“

FSB yra pagrindinė KGB agentūros, liūdnai pagarsėjusios dėl disidentų persekiojimo sovietmečiu, įpėdinė.

Praeityje anarchistai ne kartą puolė Rusijos pareigūnus – buvo padeginėjami policijos automobiliai, o valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ būstines būdavo apmėtamos Molotovo kokteiliais.

Archangelsko srities gubernatorius Igoris Orlovas nurodė, kad vietos tarnybos mėgina nustatyti, koks buvo panaudotas sprogstamasis užtaisas.

„Padėti labai rimta“, – pareiškė jis.

„Imamės priemonių, padidinsiančių saugumą visuose viešuose ir valstybiniuose pastatuose Archangelsko srityje“, – pridūrė gubernatorius.